Доступність посилання

ТОП новини

Пенсійна реформа спричинила масові звільнення військових – профспілки


(фото з сайту: www.mil.gov.ua)
(фото з сайту: www.mil.gov.ua)

Київ – Запропонована урядом пенсійна реформа вже призвела до масових звільнень військовослужбовців, заявляють профспілки. Можливість збільшення мінімального терміну вислуги, необхідного для отримання пенсії на тлі недостатнього рівня грошового забезпечення, ставить силові відомства перед загрозою остаточно залишитися без досвідчених професіоналів, кажуть там. Водночас, в уряді заявляють, що через брак державних коштів поступитися мають усі громадяни України, в тому числі й військовослужбовці.

Полковник Генерального штабу Збройних сил України Олександр Шамрай щойно став військовим пенсіонером. Він відслужив у армії понад 20 років, але коли зрозумів, що Пенсійна реформа, на якій наполягає влада, торкнеться і військових, вирішив змінити мундир на цивільний одяг. Можливість підвищення строку служби, необхідного для отримання військової пенсії змусила залишити службу раніше, ніж планував зауважив Олександр Шамрай у розмові з Радіо Свобода.

«Ти все життя мав надію, що будеш молодим здоровим пенсіонером. А тепер пішли розмови, що хочуть це скасувати, – каже він. – Вони хочуть скасувати пенсії і платити військовим після 55 років. Якщо я її вже тепер заслужив і можу отримувати, то навіщо мені чекати до 55 років. Я отримуватиму пенсію близько 3 тисяч гривень. Мені 40 років і я можу працювати, щось робити і мати достойний прибуток, а вони хочуть це відібрати. Не хотілося бути обдуреним».

Збільшення терміну вислуги – це істотна зміна умов праці – Кабанченко

Цей приклад не є поодиноким. За словами заступника голови Національного форуму профспілок Григорія Кабанченка, командування Збройних сил, а також керівники інших силових відомств наприкінці минулого та на початку нинішнього років отримали кілька десятків тисяч рапортів про звільнення чи вихід на пенсію.

«Якщо зараз мають право на вихід на пенсію при 20 роках, то якщо набуде чинності реформа, то це буде до 25 років. Це погіршує становище працівників, які підписали контракт, для них це є істотні умови. Ми вже говоримо про те, що пенсійна реформа вже спричинила масові звільнення військовослужбовців та співробітників правоохоронних органів», – наголосив профспілковий діяч.

Пенсійна реформа вимагає від усіх українців чимось поступитися – Мінпраці

У профспілках кажуть що збільшення мінімального терміну вислуги для військовослужбовців є порушенням норм Конституції, що забороняє звужувати права і свободи громадян. Утім, у Кабінеті Міністрів посилаються на брак коштів і необхідність економити. На пенсію чекатимуть довше не лише військовослужбовці, а й решта громадян, зауважив представник Міністерства праці і соціальної політики Анатолій Приз.

«Система реформування пенсійного забезпечення вимагає від усіх громадян України чимось поступитися. Військовослужбовці, що вийшли у 2010 році на пенсію мають середній вік 43 роки. Тому я вважаю, що це питання слід підтягувати до загального віку. Не можливо, щоб працездатна людина, офіцер йшов на пенсію у 40 років», – зазначив представник міністерства.

Тим часом полковник-пенсіонер Олександр Шамрай зауважив, що питання терміну вислуги та методів обчислення пенсій не стояло б так гостро, якби військовослужбовці та співробітники силових відомств отримували гідну зарплату, або мали б інші соціальні преференції. Адже сьогодні грошове забезпечення для офіцера може не дотягувати до 300 доларів. Утім, нині йдеться лише про проект закону, що в результаті громадського обговорення та розгляду у Верховній Раді може зазнати істотних змін.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG