Доступність посилання

ТОП новини

Тігіпко прозвітував у парламенті про заплановану пенсійну реформу


Київ – Віце-прем’єр-міністр України, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко у п’ятницю захищав у Верховні Раді плани уряду щодо реформування системи пенсійного забезпечення. Зокрема, йому довелося відповідати на запитання депутатів щодо запланованого підвищення пенсійного віку для жінок із 55 до 60 років та для чоловіків-держслужбовців із 60 до 62 років. Утім, опозиція з відповідей віце-прем’єра зробила висновок, що ініціатори реформи мають лише політичні та корисливі мотиви.

За словами Сергія Тігіпка, протягом січня та першої половини лютого відбуватиметься громадське обговорення урядового проекту закону про проведення пенсійної реформи. Планується, що після цього, в середині лютого, Верховна Рада ухвалить законопроект у першому читанні.

Сергій Тігіпко визнав, що економічний ефект від підвищення пенсійного віку для жінок та чоловіків-держслужбовців стане помітним лише за кілька років. Він також нагадав, про плани щодо підвищення страхового стажу та трудового.

«Для того, щоб ви отримали мінімальну пенсію вам потрібно сьогодні 5 років. Зараз це буде збільшено до 15 років. Якщо у вас не буде 15 років, то вам ця пенсія не буде нараховуватися. Якщо говорити про пенсійний стаж, то він сьогодні для жінок 20, для чоловіків 25. Передбачається, що він буде підвищений, для жінок – 30, для чоловіків – 35», – пояснив Тігіпко.

Сергій Тігіпко запевнив, що пенсійна реформа майже не торкнеться тих громадян, які стали чи стануть пенсіонерами до її початку. Крім того, за його словами працюючі пенсіонери, крім державних службовців, нічого не втратять внаслідок реформи.

Реформа буде здійснена за рахунок найменш забезпечених громадян – Соболєв

Віце-прем’єру не вдалося переконати опозицію. У «БЮТ-«Батьківщині» заявляють, що «реформатори» мають лише корисливі, в кращому випадку політичні, мотиви,

«Так звана «пенсійна реформа», що буде здійснена за рахунок найменш забезпечених пенсіонерів і громадян, які готуються вийти на пенсію, стартувала. Для нашої фракції є очевидним цинізм і збіг кількох факторів: старту пенсійної реформи і чергового допиту Тимошенко, на які вона ходить щодня», – заявив парламентарій від БЮТ Сергій Соболєв.

Ніякі системи не працюватимуть, коли немає з чого давати гроші – Яценюк

Не сприйняла опозиція й інших аргументів Сергія Тігіпка. Віце-прем’єр наголосив на тому, що законопроектом про реформу, крім іншого, передбачено впровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Утім, лідер «Фронту змін», народний депутат від НУНС Арсеній Яценюк заявив, що реформа це не дасть жодного ефекту, якщо не покращиться стан української економіки.

«Необхідно, перше і найважливіше, – створення робочих місць. Без роботи неможливо наповнити Пенсійний фонд. Люди, які не працюють, не вносять внески до Пенсійного фонду. Ніякі накопичувальні, чи солідарні, чи інші системи не працюватимуть, коли немає з чого давати гроші», – зазначив Яценюк.

Тим часом експерти зазначають, що чинна система пенсійного забезпечення є застарілою і потребує реформування. Зокрема, кажуть вони, виправданим є і підняття пенсійного віку, особливо для жінок, оскільки в Україні він є найнижчим у Європі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG