Доступність посилання

ТОП новини

Екс-кандидат на президента Білорусі отримав притулок у Чехії


Олександр Михалевич – екс-кандидат на президента Білорусі – отримав політичний притулок у Чехії. Джерело, від якого Радіо Свобода дізналось цю інформацію, також повідомило, що завтра Михалевич отримає відповідні документи.

Олесь Михалевич є обвинувачуваним у справі про події 19 грудня. 19 лютого його випустили з СІЗО КДБ за підпискою про невиїзд. Після цього Михалевич заявив про тортури в слідчому ізоляторі КДБ, а також про те, що він розірвав договір про співпрацю з КДБ, який змушений був підписати перед тим як вийти з ізолятора за підпискою про невиїзд.

Вночі 14 березня у своєму блозі Михалевич оголосив, що перебуває «поза зоною досяжності білоруського КДБ».

Рух «За Свободу» повідомив, що йому вдалося вночі виїхати з країни і через добу він вже був «у надійному місці». Родина Міхалевича залишилася в Мінську. «Для мене існує єдина причина, що виправдує такі мої кроки, – це реальна фізична загроза, – заявив екс-кандидат на президента. – Усі бачать, що ці люди готові піти на все, в їхніх діях немає законності і відкритості».

Пізніше міністр закордонних справ Карел Шварценберґ заявив, що Михалевич попросив політичного притулку в Чеській Республіці.

Генеральний прокурор Білорусі Григорій Василевич не виключає, що білоруська сторона в разі офіційного підтвердження факту перебування за кордоном екс-кандидата на президента Олександра Михалевича може звернутися із запитом про його екстрадицію.

Василевич нагадав, що він дав доручення своїм заступникам провести перевірку за фактами, які викладені в заяві екс-кандидата Михалевича про тортури в СІЗО КДБ.
XS
SM
MD
LG