Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба за вплив у газовій сфері поглиблюється (огляд преси)


Київ – Серед урядових чиновників поглиблюється боротьба за вплив у газовій сфері. Експерти прогнозують загострення відносин між першим віце-прем’єром Андрієм Клюєвим і міністром енергетики Юрієм Бойком. Підставою для таких прогнозів «Економічні відомості» вважають відродження діяльності ліквідованої урядом Юлії Тимошенко компанії «УкрГаз-Енерго» на внутрішньому ринку. Подробиці – в матеріалі «Фірташ відродив «УкрГаз-Енерго».

25 березня Служба безпеки України відзначає своє професійне свято. Як зауважує газета «День», у біографії СБУ були різні періоди. Спокуса її використати була завжди. Саме тому ще в 1992 році в закон було закладено статтю 35, яка забороняє всім співробітникам СБУ виконувати будь-які розпорядження, які суперечать чинному законодавству. В разі порушення цієї норми передбачена навіть кримінальна відповідальність. Проте був період, коли СБУ була втягнута в політичні скандали. Таке, зокрема, було у 1998–2001 роках, коли Службу очолював Леонід Деркач. Саме тоді був убитий журналіст Георгій Гонгадзе. Однак були й інші періоди, коли, скажімо, під час Помаранчевої революції у 2004 році СБУ не піддалася на провокації деяких політиків та не скомпрометувала себе. Про те, наскільки нині вдається СБУ оминати політичні скандали, аналізується в сьогоднішньому числі «Дня».

У день професійного свята працівників СБУ газета «Україна молода» вважає за потрібне згадати розробника стратегії і тактики національного захисту – генерала Миколу Арсенича. При творенні структури СБ Організації українських націоналістів він спирався на досвід спецслужб країн Європи. Згодом створена ним Служба безпеки охопила підпілля визвольного руху майже на всіх теренах України. А чекісти мусили ретельно вивчати особливості феномену української спецслужби і роками вистежувати її шефа. Енкаведисти були переконані, що, знищивши керовану ним СБ, вони нарешті здолають потужне підпілля «самостійників». А через десятиліття КДБ видаватиме інструкції, в яких наголошуватиметься, що для боротьби з «чеченськими сепаратистами варто вивчити досвід Західної України». Про це докладніше – в статті «Генерал безпеки».

«Сьогодні країною править неукраїнська Партія регіонів. В опозиції – теж неукраїнська «Батьківщина». Їх росіяни створили для себе. Мають тепер свою «провладну» і свою «опозиційну» партії». Про це в «Газеті по-українськи» стверджує активіст Української народної партії Валерій Асадчев. Єдиною ж партією, котра насправді опікується інтересами України, політик вважає саме УНП. Його аргументи читайте в статті «Зараз за все відповідає Янукович».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG