Доступність посилання

ТОП новини

Обама відвідав місце теракту 11 вересня після смерті бін Ладена


Барак Обама покладає вінок на місце теракту в супроводі поліцейського і пожежника
Барак Обама покладає вінок на місце теракту в супроводі поліцейського і пожежника

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама відвідав Нью-Йорк, щоб вшанувати пам’ять загиблих під час теракту 11 вересня 2001 року.

Президент полетів до Нью-Йорка тепер, за чотири місяці до 10-ї річниці нападу на територію Сполучених Штатів, коли терористи знищили хмарочоси Світового торговельного центру. Барак Обама зробив це після ліквідації у Пакистані «терориста номер один» Усами бін Ладена. Він спеціально наголосив на прямому зв’язку, адже саме бін Ладен, як вважають, був організатором того злочину.

У Нью-Йорку президент пішов до пожежної бригади, члени якої виводили людей з охоплених вогнем башт-близнюків і багато пожежників якої поклали життя, рятуючи інших. Обама снідав із пожежниками. Від них він поїхав до поліцейської дільниці, де теж розмовляв із рятувальниками. Після цього президент поклав вінок до Національного меморіалу на місці, де стояли хмарочоси і нині споруджують нову будівлю, і зустрівся з родинами жертв теракту, в якому загинуло майже три тисячі людей.

Тим часом у Вашингтоні віце-президент Джозеф Байден поклав вінок до будинку Міністерства оборони, де наслідком теракту було зруйновано частину Пентагону, що коштувало життя 200 працівників.

Як підкреслив президент Обама, промовляючи перед пожежниками, ліквідація бін Ладена означає, що Америка ніколи не забуває злочинів, скоєних проти неї. «Те, що трапилося минулої неділі, сталося завдяки мужності наших вояків і видатній праці нашої розвідки. Це заява всьому світові, але також і нагадування нам самим, що коли ми обіцяємо (відплату), то ніколи не забуваємо обіцяного. Кожне наше слово – вагоме», – заявив він.

Популярність Обами, який особисто віддав наказ вбити бін Ладена, помітно зросла. За результатами соціологічного опитування на замовлення газети New York Times, 57 відсотків американців схвалюють діяльність Обами. Це на 11 відстоків більше, ніж було у квітні.

І загалом знищення бін Ладена в результаті сміливого рейду загону морських піхотинців американці вважають справедливою відплатою за його злочини.

Фоторгафій убитого «терориста номер один» не опублікують

Багато хто запитує, чому Білий дім не публікує фотографій убитого лдідера міжнародної терористичної мережі «Аль-Каїда». Тим більше, що, як повідомляють, рейд морських піхотинців на обійстя бін Ладена знімали на відео. Лунають сумніви скептиків, особливо у Пакистані, чи бін Ладена справді вбито.

В Америці тих, хто сумнівається, можна по пальцях полічити. Таку подію неможливо сфальшувати, кажуть там.

Прес-секретар Білого дому Джей Карні прочитав репортерам відповідь президента Обами на запитання про фотографії в інтерв’ю телемережі CBS, яке мають показати 8 травня у запису: «Правду кажучи, ми простежуємо реакцію в усьому світі. Нема жодного сумніву у тому, що бін Ладен мертвий. Принаймні, нема сумнівів у членів мережі «Аль-Каїда», що він мертвий. Тому ми вважали, що фотографія нічого не додасть. Звичайно, дехто заперечуватиме, але факт той, що відтак ви вже не побачите бін Ладена на цьому світі». Обама додав: «Він заслужив справедливу винагороду, яку й отримав».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG