Доступність посилання

ТОП новини

Непотрібний Миронов


На величезному екрані в Кремлі — Миронов (л) і Путін (п) в той час, як вони слухають промову Медведєва, фото 2008 року
На величезному екрані в Кремлі — Миронов (л) і Путін (п) в той час, як вони слухають промову Медведєва, фото 2008 року
Депутати законодавчих зборів Петербурга мають поставити питання про відкликання з Ради федерації свого представника – голову верхньої палати російського парламенту Сергія Миронова. Представники партії «Єдина Росія» – а саме вона має більшість у законодавчих зборах «другої російської столиці» – звинувачують Миронова в тому, що він перестав займатися представництвом проблем міста у верхній палаті. А для чого ж його туди делегували?

Проте ситуація з Мироновим віддзеркалює всю декоративність російської політичної системи. Якщо більшість у петербурзькому «парламенті» має «Єдина Росія», так для чого ж тоді представником міста у Раді федерації обирати лідера формально опозиційної партії – «Справедливої Росії»?

Таке питання виникало відразу після виборів до місцевого самоврядування Санкт-Петербурга. Однак на нього ніхто тоді не хотів давати відповідь.

Проте давали зрозуміти: рішення про продовження перебування Миронова на посаді голови Ради федерації ухвалювалося на рівні адміністрації президента Росії. А з президентом у Росії не сперечаються.

Або – не сперечались. Усі знали, що, незважаючи на керівну посаду в опозиційній нібито партії, петербуржець Миронов – своя людина в Кремлі. Просто грає відведену йому роль у ляльковому театрі російської політики.

Попереду – вибори…

Тепер ситуація змінилась. Перед 2012 роком, коли остаточно буде вирішене питання про владу в Росії на найближчі шість років, будуть іще парламентські вибори. «Єдина Росія» вже не може похвалитися колишньою популярністю, та й ситуація в країні не може порівнюватися з першими «нафтовими» роками президентства Путіна.

Однак перед президентськими виборами навіть декоративні опоненти партії влади не потрібні. Путін – якщо це буде Путін – має бути висунутий на президента саме від партії-переможиці з конституційною більшістю в Державній думі.

Відставка Миронова має стати для номенклатури й особливо для керівників на місцях очевидним сигналом: є тільки одна партія! І один кандидат на президента…

Може, не випадково в московських кулуарах подейкували, що в разі, якщо «Єдина Росія» висуне своїм кандидатом на посаду президента голову уряду Володимира Путіна, чинний президент Дмитро Медведєв може балотуватися від «Справедливої Росії». Так, може, варто знищити цю партію, щоб апріорі виключити таку можливість? Ну, а почати з відставки її лідера Миронова?

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG