Доступність посилання

ТОП новини

Польща бореться із псевдовболівальниками порожніми стадіонами


Варшава – Два великі польські стадіони, у Варшаві та в Познані, закриті для вболівальників футболу. Таке рішення органів місцевої виконавчої влади – наслідок оголошеної польським урядом війни стадіонним хуліганам. Терпець польської влади увірвався після того, як псевдовболівальники розгромили новісінький стадіон у місті Бидґощ. Погром відбувся під час фінального футбольного матчу на кубок Польщі. Свідками ганебного видовища стала офіційна делегація УЄФА.

Польський прем’єр-міністр Дональд Туск обіцяє безкомпромісну боротьбу із псевдовболівальниками. Як і більшість польських любителів футболу, він приголомшений перебігом фіналього футбольного матчу на кубок Польщі, що відбувся в польському місті Бидґощ.

У футбольному поєдинку зустрілися дві команди – варшавська «Легія» та познанський «Лех». Проте, свято футболу не вдалося. На заваді стали псевдовболівальники обох команд, які розгорнули на трибунах і футбольному полі справжню війну, нищачи при цьому новий стадіон.

Свідками побоїща, яке намагалися припинити правоохоронці, стали гості з УЄФА. Делегація Європейського союзу футбольних асоціацій прибула до Польщі, щоб подивитися найпрестижніший у польському футбольному сезоні матч, що відбувається під патронатом президента Польщі. Заодно делегація мала перевірити, наскільки поляки готові до проведення Євро-2012. Тож трапився неабиякий конфуз.

Нема порядку – нема видовища

Розлючений польський прем’єр твердить, що у проголошеній ним війні псевдовболівальникам не відступить ані на крок. Дональд Туск наголошує, що впродовж найближчих тижнів боротьба з хуліганами буде дуже суворою. Він запропонував дієві, на його думку, заходи, що мають ґарантувати безпеку на стадіонах.

Згідно з рішенням голови польського уряду, поліція та місцева влада можуть закривати деякі стадіони для вболівальників. Мовляв, там, де існує реальна загроза, що матч перетвориться на побоїще, футбольні поєдинки повинні відбуватися при порожніх глядацьких трибунах.

«Якщо буде негативна оцінка стану безпеки на стадіоні, то на місцевому рівні ухвалюватимуть рішення про закриття таких стадіонів. Я знаю, що такого типу рішення дуже болючі, я сам завзятий футбольний вболівальник, та я дуже хотів би, щоб на польських стадіонах матчі відбувалися в іншій атмосфері, ніж останнім часом», – зазначив Дональд Туск.

Реакція на заяву голови польського уряду не забарилася. Найближчі матчі на двох стадіонах, у Варшаві та в Познані, відбуватимуться при порожніх глядацьких трибунах. Таке рішення ухвалила місцева виконавча влада. Цими ухвалами дуже незадоволені футбольні клуби і вболівальники, та польська влада твердить, що від своїх рішучих намірів не відступить. Мовляв, такі радикальні заходи потрібні, щоб не зганьбитися під час Євро-2012.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG