Доступність посилання

ТОП новини

Польща і Україна через 20 років – прірва вражає! (Європейська преса)


Прага – Європейські видання вважають, що найкращий спосіб оцінити прогрес Польщі за минулі два десятиріччя полягає в тому, що варто здійснити лише бліц-подорож до сусідньої України і побачити, що відмінності просто вражають. Брюссель все ж приймає Румунію і Болгарію до «шенгену», але побоюється українських контрабандистів. Серед не менш небезпечних від подібних до бін Ладена злочинців у світовому розшуку є і виходець із України.

Журналіст лондонської «Файненшел Таймз» пише, що, незважаючи на значно потужнішу економіку і більше суспільне багатство Польщі відносно України, економіки обох країн усе ж значно виростуть завдяки спільному проведенню у 2012 році європейського футбольного чемпіонату. Хоча відмінності між двома сусідніми країнами просто разючі. При переїзді кордону Польщі з Україною в районі Гребенне – Рава Руська на українському боці вас зустрічають величезні ями на дорозі до Львова, автівки і вантажівки повзають тут, обережно об’їжджаючи ці глибокі вибоїни. Українські дороги сьогодні приблизно такі, як польські двадцять років тому, бо сьогодні поляки вже майже зрівнялися за якістю транспортної інфраструктури із Західною Європою. У самому Львові, одному з чотирьох українських футбольних міст Євро-2012, чимало брукованих вулиць, здається, востаннє ремонтувалися ще напередодні Другої світової. А на Схід від Львова, як пише в «Файненшел Таймз» Ян Ценський, нікого вже не дивують селянські вози на дорогах, а в полях повно селян зі старими плугами, у які запряжена конячка, як було колись звично і для Польщі, але там це тепер рідкість, навіть у найбідніших районах цієї країни ЄС. Після приєднання до ЄС Польща зміцніла економічно, з’явилися мільйони нових робочих місць, стає все сильнішим середній клас. В Україні ж мільйони мусять шукати роботу в Росії, Іспанії, Італії і тій же Польщі, де часто працюють нелегально, бо місцевий ринок вакансій дуже малий. Більш як 80- річний селянин із села на схід від Львова каже кореспондентові лондонської газети, що тут, вдома, немає зовсім нічого, що б тримало людей. Ян Ценський нагадує, що, надаючи право Польщі та Україні на проведення Євро-2012, Європа сподівалася на виконання грандіозних планів будівництва тисяч кілометрів доріг, нових готелів, залізниць та кардинальних змін у містах, що прийматимуть європейське свято футболу. Але підготовка інфраструктури – то складне питання, і поки що господарі ще обіцяють все надолужити до літа 2012-го. Залишається лише сподіватися, резюмує журналіст «Файненшел Таймз».

Австрійська «Ді Прессе» інформує, що Європарламент дає «зелене світло» для прийняття Румунії і Болгарії в Шенгенську зону. Хоча, як цитує видання євродепутатів, рішення про відкриття кордонів ЄС для Румунії і Болгарії давалося з великими сумнівами і головними болями для Брюсселя. Незважаючи на опір до останнього часу з боку Франції та Німеччини, все ж, імовірно, до кінця цього року ці дві країни стануть членами «шенгену», хоча ні Румунія, ні Болгарія так і ще й не виконали вимог щодо подолання корупції, організованої злочинності, в обох країнах є ще чимало банд, котрі торгують людьми. Як наголошує «Ді Прессе», Європа також має страх перед тим, що Румунія та Болгарія межують з Україною, Молдовою і Туреччиною, звідки наростає наплив нелегальних мігрантів та контрабандистів. Хоча Франція та Італія вимагають, щоб Шенгенську угоду можна було зупиняти, якщо окремі країни не дають ради з контролем зовнішніх кордонів «шенгену».

Британська «Ґардіан» оприлюднила перелік найбільш розшукуваних у світі злочинців. І серед таких дуже розшукуваних небезпечних терористів, як права рука Усами бін Ладена Айман аз-Завагрі чи мексиканський король кокаїну Хоакін «ель Чапо» Ґусман, є і виходець із України. Газета наголошує, що в десятці найбільш розшукуваних у світі злочинців є і «обличчя російської мафії» Семен Могилевич, народжений в Україні. Видання інформує, що у 2008 році Могилевича заарештували в Росії нібито за несплату податків, але звільнили з-під варти у 2009-му. Тут також зауважено, що видачі Могилевича вимагають США у зв’язку з незаконними його оборудками на території Америки на суму в 150 мільйонів доларів. У Європі й Америці Могилевича називають «босом босів» більшості синдикатів «російської мафії у світі». Лише псевдо Могилевича – «Дон Семен», «Башковитий Дон» – говорять самі за себе. «Ґардіан» також наголошує, що Могилевича часто називають «найбільш небезпечним бандитом у світі».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG