Доступність посилання

ТОП новини

Крим відсвяткував День Перемоги відносно скромно


Прихильник Сталіна у Сімферополі, 9 травня 2011 року
Прихильник Сталіна у Сімферополі, 9 травня 2011 року

Сімферополь – У Криму День Перемоги завжди відзначався широко і з розмахом. Втім, цього року святкування 9 травня у Сімферополі виявилися дещо скромнішими. Тут відбулася традиційна хода ветеранів війни і Радянської армії, представників політичних сил, державних службовців і школярів однією з центральних вулиць міста. На Алеї слави в Гагарінському парку маршем пройшли кілька колон військових і міліції, а представники влади і ветерани поклали вінки та квіти до Вічного вогню. На урочистостях були присутні і перші особи автономії. Все відбулося спокійно і буденно.

За даними міліції, у святкових заходах взяли участь близько 15 тисяч осіб, хоча візуально людей було значно менше, аніж торік. Можливо, це пов’язано з прохолодною погодою – в Сімферополі сьогодні лише близько 10 градусів тепла.

Пам'ятний знак бійцям 51-ї армії, Сімферополь
У порівнянні з минулими роками й атмосфера у місті була менш святкова – практично не було розтяжок та білбордів із привітаннями, деякі центральні вулиці були неприбрані, захаращені сміттям та обрізаним гіллям з дерев, із розбитим асфальтом і викопаними ямами.

Маленький штрих: зазвичай щороку місцева влада ремонтувала асфальтове покриття вулиці 51-ї Армії. Це з’єднання на початку війни сформували з жителів півострова, і багато її бійців досі живе в Сімферополі. Щороку 9 травня ветеранів привозили відремонтованою дорогою до пам’ятного знаку, встановленого на честь 51-ї армії у самому кінці цієї вулиці. Нинішнього року пам’ятних заходів біля цього пам’ятника не було, вінки не покладали, ветеранів не привезли, вулиця залишилася розбитою.

У бруді, але з червоними прапорами
Щоб підняти червоний прапор, на Раді міністрів АРК зняли кримський, Сімферополь, 9 травня 2011 року

Під час ходи її учасники тримали кілька десятків червоних прапорів – як Компартії, так і копії прапору, встановленого на Рейхстагу в 1945 році. Разом з тим, хоча Сімферопольська міськрада ухвалила рішення вивісити червоні прапори, вони з’явилися лише на деяких адмінспорудах – на Верховній Раді АРК, Раді міністрів Криму, міськраді, на райвиконкомах. На уряді, щоб вивісити червоне знамено, із флагштоку довелося зняти прапор кримської автономії.

Загалом червоних прапорів у місті виявилося значно менше, ніж можна було очікувати, зважаючи на ажіотаж у пресі. Я об’їхав значну частину міста і помітив лише кілька червоних знамен на приватних будинках і один – на комунальній установі. Значно більше було державних прапорів, хоча, знову відзначу – менше, аніж торік чи на інші державні свята.

Небагато червоних прапорів було і в Севастополі, де зранку пройшов спільний парад підрозділів Чорноморського флоту Росії і Військово-морських Сил України. На ньому теж пронесли червоне знамено, але ця традиція має уже кілька років.

Зате тут напередодні Спілка радянських офіцерів встановила білборд із зображенням Сталіна. Відставники пообіцяли охороняти його цілодобово протягом всього місяця – саме на такий час вони орендували рекламного носія.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG