Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода – Радіо Вільна Європа відзначає 60-ліття


Донедавна емблемою Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода був дзвін синього кольору
Донедавна емблемою Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода був дзвін синього кольору

Прага – 60 років тому, у травні 1951 року, розпочало мовлення Радіо Свобода – Радіо Вільна Європа. Протягом шести десятиліть Радіо Свобода увійшло в історію не тільки як джерело неупередженої інформації. Насамперед Радіо Свобода стало синонімом боротьби за свободу і незалежність у країнах, де доступ до інформації контролювався комуністичним режимом. І нині Радіо Свобода – Радіо Вільна Європа залишається вірним своїй місії.

«Говорить Радіо Свобода» – цими словами багатьма мовами світу вже 60 років щоденно розпочинаються радіопередачами. Для одних Радіо Свобода – це вікно у вільний світ, а інших ще й нині радіо дратує своїми програмами.

За 60 років праці змінились покоління – і журналістів на Радіо Свобода, і слухачів, тих, хто з вухом, прикладеним до приймача, часто з ризиком для життя слухав «Свободу». Не змінилась тільки місія Радіо Свобода – поширення об’єктивної й неупередженої інформації для всіх.

На початку 1950-х в умовах Холодної війни адміністрація США, засновуючи радіостанцію, ставила важливу мету: захистити одне з головних прав людини– право на інформацію. Успіх у прориві інформаційної блокади став важливим елементом боротьби за повалення комуністичного режиму в країнах Центральної та Східної Європи.

Значення Радіо Свобода в боротьбі за вільну інформацію важко переоцінити – про це у Празі говорили учасники міжнародної конференції, присвяченої ювілею. Серед них був і Їржі Странскі – відомий чеський письменник, дисидент, в’язень комуністичних концтаборів із 10-літнім стажем.

«Значення Радіо Свобода не можна чимось замінити. Ми не повинні забувати, що в цей час країни Східної Європи, тобто країни за «залізною завісою», були під пресом комунізму, доходило аж до шибениць. Упродовж кількох поколінь комуністам вдавалось «пресувати» свідомість у головах людей, їхню здатність оцінювати, що є добро, а що зло. Тому такі станції як Радіо Вільна Європа, а також Голос Америки були надзвичайно важливими. Кожна радіостанція, яка всупереч «глушилкам» посилала у світ інформацію, була надзвичайно важлива і незамінна», – наголосив Їржі Странскі.

Радіо Свобода в посткомуністичних країнах

Українська редакція Радіо Свобода розпочала своє мовлення з Мюнхена 16 серпня 1954 року. А в 1995 році, на запрошення першого президента Чеської Республіки, письменника і дисидента Вацлава Гавела, радіо переїхало до Праги.

За останні десятиліття змінилось багато. За участі і Радіо Свобода впала «залізна завіса», а згодом Польща, Угорщина, Словаччина, Чехія стали членами НАТО і Європейського Союзу. Редакції цих країн завершили свою роботу наприкінці 20-го століття.

Існує думка, що і в таких країнах, як Україна чи Росія, Радіо Свобода свою місію також виконало і їхні редакції мали б бути закриті. На думку Їржі Странского, цього робити не можна.

«Часом мені здається, що і до Чеської Республіки мало б Радіо Свобода повернутись – стільки тут непорядку. Говорю це тому, що коли й стосовно колишньої комуністичної Чехії – найзахіднішої зі східноєвропейських держав – я маю сумнів, то можете собі уявити, які сумніви маю, коли мова йде про Україну чи Росію. Я 10 років сидів у тюрмі, може, тому я такий чутливий на ознаки несвободи, відразу б’ю на сполох», – зауважив Їржі Странскі.

У Чехії місію Радіо Свобода перебрали на себе канали громадського теле- і радіомовлення, а саме їм, за останнім опитуванням, чехи довіряють найбільше. У Чехії й Словаччині 60-річчя Радіо Свобода відзначили на найвищому державному рівні.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG