Доступність посилання

ТОП новини

«Оксфам»: афганські сили безпеки загрожують своєму народові


Прага – Після виведення міжнародних сил з Афганістану місцеве населення може наразитися на серйозну небезпеку від власних, афганських сил правопорядку. Про це попереджає заснована у Великій Британії благодійна організація «Оксфам». За планом афганська поліція вже влітку почне перебирати контроль над безпекою у країні.

Афганці можуть стати жертвами вимагання, викрадення, тортур і сексуальних злочинів з боку бойовиків, яких місцеві князьки призначили поліцейськими, вважає відома у світі благодійна організація «Оксфам». Автор звіту Ребекка Барбер провела в Афганістані чотири місяці. Вона розповіла Радіо Свобода, що найгірше становище у північних афганських провінціях Баглан і Кундуз.

«Людей, яких взяли в поліцію, місцеві громади по суті сприймають як головорізів, котрі в минулому були причетні до кримінальних справ, багато з них мають приголомшливі історії порушень прав людини»,– каже правозахисниця.

За її свідченням, у деяких районах становище настільки напружене, що люди обіцяють озброюватися, щоб захиститися від афганської поліції.

Офіційні джерела обіцяють «ганартувати безпеку»

Іноземні вояки, які перебувають в Афганістані під проводом НАТО, почнуть передавати контроль над безпекою місцевим силам з липня цього року, а завершитися цей процес має до 2014-го.

Міжнародні сили сприяння безпеці в Афганістані (ISAF) у вівторок заявили про «суттєвий поступ» у справі навчання та оснащення афганської поліції. Водночас у штабі коаліційних сил сказали, що тримають на контролі проблемні питання, порушені у звіті, та назвали захист афганського населення своїм ключовим завданням.

Речник афганського Міністерства закордонних справ також запевнив Радіо Свобода в тому, що афганські сили «повинні гарантувати безпеку» афганського народу.

Програмою розбудови місцевої поліції займається Міністерство внутрішніх справ Афганістану. Це означає, що сили правопорядку мають бути підконтрольні центральній владі. Але на практиці, каже Ребекка Барбер, новоспечені поліцейські в першу чергу слухають місцевих воєначальників, які використовують їх для зведення старих порахунків.

Правозахисники закликають зупинити створення поліції нинішнього зразка

Благодійна організація «Оксфам» рекомендує створити дієву систему нагляду і звітності за програмою афганських сил безпеки, а до того часу зупинити її подальшу розбудову.

«Наразі вона відносно мала. Дотепер за програмою афганської місцевої поліції набрали близько 5 тисяч осіб. Але є плани її суттєво розширити. Тому ми стурбовані тим, що нинішні проблеми можуть загостритися», – зазначила Ребекка Барбер.

Крім докорінного реформування програми, правозахисники також закликають подбати про те, щоб люди, які носитимуть уніформу афганської поліції, самі не мали кримінального минулого.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG