Доступність посилання

ТОП новини

Афганські сили безпеки посилюють свою роль у регіонах


Представники афганських сил оборони і безпеки
Представники афганських сил оборони і безпеки

Прага – Президент Афганістану Хамід Карзай оголосив, що афганські сили безпеки перебирають на себе від міжнародних сил зобов’язання контролювати ситуацію в семи провінціях і містах країни, що є першим кроком до підтриманої міжнародними силами мети поширити до кінця 2014 року контроль афганських сил безпеки на територію всього Афганістану.

У вівторок Хамід Карзай назвав ці сім провінцій і міст країни, де сили безпеки Афганістану перебирають контроль від Міжнародни сил сприяння безпеці.

Це відносно спокійні провінції Кабул, Панджшер і Баміян, а також міста Герат на заході, Мазарі-Шаріф на півночі країни, Мегтарлам на сході в провінції Лагман та місто Лашкарґах у південній провінції Гельманд.

Звертаючись у вівторок до випускників військового училища в Кабулі, Карзай сказав, що успішний перехід контролю над країною буде залежати від допомоги міжнародної спільноти у реформуванні управління державою та реконструкції її економіки.

«Умови, що я назвав, сприятимуть процесові цього переходу. За будь-яких обставин цей перехід відбудеться. Передача контролю за країною силам безпеки Афганістану, молоді країни – це необхідність. Це важливий і незворотній процес», – сказав Карзай.

Початок нового етапу

Перші сім провінцій і міст дозволяють афганським силам безпеки шліфувати свої можливості, уникаючи поки що сільських районів країни, де іслимістський повстанчий рух «Талібан» має найбільший контроль. Наприклад, у провінції Кабул афганські сили безпеки не будуть відповідати за контроль над східним небезпечним районом Суробі, який прилягає до семи неспокійних провінцій сходу і до маршруту в Пакистан.

Спокійні також і провінції Баміян та Панджшер. Але справжнім викликом є для молодих сил безпеки країни контроль за Лашкарґахом на півдні країни, де у кількох сільських районах переважають сили «Талібану», попри зусилля багатонаціональних військ.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен привітав оголошення президента Карзая і підтвердив, що це початок нового етапу врегулювання в Афганістані. Однак глава НАТО також попередив, що союзники не мають налаштовуватися на передчасне виведення своїх сил із країни, бо йдеться про підтримку незворотності такого контролю з боку самих афганців.

Приблизно 50 держав направили своїх вояків до складу понад 140-тисячного контингенту міжнародних сил в Афганістані, чимало держав вже оголосило про майбутнє виведення своїх вояків із цієї країни.

США, як очікують, розпочнуть зменшувати свій 100-тисячний контингент із липня цього року.

Міжнародні спонсори погодилися допомогти Кабулові збільшити до жовтня афганські сили безпеки до понад 300 тисяч, тоді як нині їх нараховується 270 тисяч. Президент Карзай заявляв раніше, що його країна потребує майже 400 тисяч вояків у силах безпеки.

Процес передачі контролю за безпекою держави афганським військам має бути завершений до кінця 2014 року, коли з Афганістану будуть виведені всі іноземні сили.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG