Доступність посилання

ТОП новини

Скандал із іранськими грошима Афганістанові


Нью-Йорк – Сполучені Штати стурбовані іранським втручанням в Афганістані, зокрема, постачанням готівки для президента Хаміда Карзая. У свою чергу, Карзая явно розгнівав розголос в американській пресі на тему мільйонів євро у мішках, що їх Тегеран надсилає Кабулові.

У Вашингтоні прес-секретар міністерства оборони США Джефф Моррелл заявив, що Тегеран відіграє дестабілізувальну роль в Афганістані. Іран, за його визначенням, «іде по двох боках вулиці одночасно».

«Із одного боку, як показує повідомлення (про гроші мішками), Іран явно намагається завоювати симпатії Кабула, але водночас, із іншого боку, тренує, озброює, фінансує і направляє антиурядові сили (в Афганістані)», – сказав речник.

Умар Даудзай на прес-конференції в Кабулі, на якій президент Афганістану визнав отримання грошей від Ірану
Представник Пентагону коментував сенсаційне повідомлення в New York Times. Газета писала, що іранський гонець щомісяця передає мішки з євро Умарові Даудзаю, шефові канцелярії Карзая, з метою підкупу депутатів парламенту, старійшин племен і навіть командирів повстанців-талібів. Іранське посольство у Кабулі заперечило це повідомлення як «безглузде й образливе».

Неочікуване зізнання Карзая


Одначе, всупереч запереченням Тегерана, президент Афганістану Хамід Карзай на скликаній ним прес-конференції несподівано визнав, що гроші від Ірану він таки брав. Ба більше, він і надалі має намір брати.

Карзай сказав, що іранці «просили про добрі стосунки та багато інших речей в обмін (за гроші)». «Афганістан та Іран мають добросусідські відносини, і ми теж просили про багато речей в обмін…, і це триватиме», – заявив він.

Карзай стверджував, що інші країни теж постачають готівку Афганістану. Іранці ж, мовляв, дають йому для офіційних витрат десь по півмільйона євро раз чи два на рік.

Натомість у повідомленні New York Times ішлося про 4 мільйони 600 тисяч євро. Це небагато у порівнянні з мільярдами доларів, що їх вкладають США та союзники по НАТО в оборону Афганістану, розбудову афганської армії та економіки, але Іран – відвертий ворог Америки.

Тож загравання Карзая з аятолами спричинює напруження у відносинах зі Сполученими Штатами. Представник державного департаменту Філіп Краулі сказав на брифінгу для журналістів у Вашингтоні: «Ми занепокоєні втручанням Ірану так само, як ми занепокоєні, коли інші країни втручаються у справи Афганістану».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG