Доступність посилання

ТОП новини

У Чечні Кадиров реалізує свою футбольну мрію


Новий спортивний комплекс імені Ахмата Кадирова, 8 травня 2011 року
Новий спортивний комплекс імені Ахмата Кадирова, 8 травня 2011 року

Прага – У середу ввечері у столиці Чечні розпочався товариський футбольний матч між збірною «Кавказ» та збірною зірок світового футболу. Так чеченський лідер Рамзан Кадиров, який сам грає на полі, відкриває новий спортивний комплекс на 30 тисяч глядачів. Кореспонденти Радіо Свобода повідомляють із Чечні, що пересічних жителів цієї північнокавказької російської республіки змушували покидати роботу і навчання, щоб навести шик перед грандіозним за місцевими мірками політично-спортивним дійством.

Колишній президент Чечні Ахмат Кадиров загинув на стадіоні «Динамо» в результаті бомбового нападу сім років тому у травні. Нині його син Рамзан Кадиров, уже також чеченський президент, чи то пак тепер уже голова Чечні, відкриває новий спортивний комплекс імені свого батька.

Проект вартістю 280 мільйонів доларів – це не просто вияв синівської пошани. Це також символ того, що Рамзан Кадиров використовує спорт, щоб привернути увагу світу до зубожілої республіки на російському Північному Кавказі, яка досі оговтується від війни.

У Чечні і нині неспокійно. За останні дні там загинуло 28 осіб, але спалахи насильства не відволікають Рамзана Кадирова від футбольного проекту. Серед світових футбольних зірок, запрошених на товариський матч до Грозного, – Дієго Марадона, Луїш Фіґу, Іван Заморано. На церемонії відкриття співає німецька співачка Кароліна Мюллер, відома під псевдонімом Сі-Сі-Кетч, та італійський співак Тото Кутуньйо. Про суми їхніх гонорарів кружляють чутки з багатьма нулями, а представники влади запевнюють, що не потратили на це ні копійки бюджетних коштів.

Ще до відкриття нового стадіону голова Чечні Рамзан Кадиров вклав мільйони у розвиток місцевого футболу. Він запросив тренувати місцеву команду колишнього капітана нідерландської національної збірної Рууда Ґулліта і гравців із Бразилії, Аргентини і Камеруну. Крім футбольних полів, у планах є і спорудження басейнів, тенісних кортів і боксерських рингів.

Пересічні чеченці бояться режиму Кадирова

Президент Чечні Рамзан Кадиров
Чеченський керівник славиться не лише увагою до спорту. Його звинувачують у викраденнях людей і тортурах. Він міцно закрив рота багатьом своїм критикам, і пересічні чеченці бояться місцевої влади.

Директор місцевої школи, яка з міркувань безпеки просила не оприлюднювати її імені, розповіла Радіо Свобода, що вчителям наказали готувати стадіон до відкриття. «Я сказала їм: це залежить від вас, але не йти – це не варіант. Якщо ми не підемо, то знаєте, що з нами трапиться», – зауважила вона.

У списках людей, яких зобов’язали трудитися, опинилися пенсіонери і люди, які живуть за 150 кілометрів від Грозного, зазначає директор школи. При цьому в багатьох випадках вони мали розраховувати на свої власні миючі засоби, транспорт і харчі.

Крім підготовки стадіону, робітники ще й помалювали фасади сусідніх будинків у яскравий помаранчевий колір, імовірно, на честь нідерландського тренера місцевої футбольної команди «Терек».

Голова Чечні вже висловив сподівання на те, що новий спортивний комплекс у Грозному прийматиме частину матчів, коли Росія проводитиме футбольний кубок світу у 2018 році.

Нинішній матч у Грозному за участі світових футбольних зірок – це вже не перший подібний гучний проект чеченського лідера. Раніше цього року він запросив до чеченської столиці збірну Бразилії зразка 2002 року. Чеченська команда тоді програла з рахунком 4:6.

Один із бразильських гравців, Радж, згодом розповів, що їхню команду просили не дуже тиснути на чеченців, і висловив жаль через те, що не дізнався раніше про невтішну репутацію Кадирова щодо прав людини.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG