Доступність посилання

ТОП новини

Із центру Харкова зник тризуб із пам’ятного знака


Харків – У Харкові зник герб України зі щогли для прапора, що поруч із пам’ятним знаком на честь проголошення державного суверенітету України. Міліція тим часом нічого не з’ясувала. А комуністи кажуть, що знак усе одно незаконний.

Про зникнення тризуба зі щогли, що є частиною пам’ятного знака, Радіо Свобода повідомили слухачі. За їхніми розповідями, 10 травня державного герба на ній уже не було, хоча у п’ятницю, 6 травня, він іще височів над синьо-жовтим прапором. Коли зник тризуб, невідомо.

Цей знак встановили в самісінькому центрі Харкова, в парку імені Тараса Шевченка, попри опір місцевих комуністів представники націонал-демократичних сил 1990 року, через два тижні після проголошення Верховною Радою УРСР 16 липня державного суверенітету України.

У встановленні пам’ятного знака на честь проголошення державного суверенітету України брав участь і Володимир Пасічник. І ось уже двадцять перший рік із власної ініціативи голова обласної громадської організації «Крайовий народний рух України» доглядає за цим знаком: прибирає прилеглу територію, двічі, а то й тричі на рік змінює пошарпаний вітром, дощем державний прапор.

У квітні Володимир Пасічник разом зі своїм сином Степаном повісили новенький синьо-жовтий стяг. Тоді герб був на місці, згадує один із ініціаторів встановлення пам’ятного знака.

Володимир Пасічник вважає неподобством зникнення державного герба в центрі міста, де чергує міліція і працюють камери відеоспостереження.

Міліція розбирається, але ще нічого не знайшла

Одинадцятого травня міська організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» звернулася до керівництва головного управління міліції в Харківській області з вимогою розслідувати факт наруги над державними символами. За словами начальника прес-служби обласного управління МВС Лариси Волкової, міліція вже побувала на місці пригоди.

Співробітники Дзержинського райвідділку міліції опитали продавців розташованих поблизу пам’ятного знака кіосків та кав’ярень. Правоохоронці провели ретельний огляд місця пригоди і поки що не вбачають слідів вандалів. Вони направили запит до міської ради щодо надання ескізів зниклого герба.

За словами Лариси Волкової, конструкція щогли не міцна, залізти без сходинок неможливо. Можливо, він сам злетів, припускає начальник прес-служби ГУ МВС у Харківській області, але поблизу правоохоронцям не вдалося знайти герба.

Щодо згаданої Володимиром Пасічником камери відеоспостереження Лариса Волкова зауважила: «Камера встановлена нещодавно до Євро-2012 і працювала у випробувальному режимі. А отже, пристрій ще не працює для загального моніторингу міста».

Тризуб зник посеред політичного протистояння

Тризуб зі щогли зник, імовірно, з політичних причин. Упродовж двадцяти років української незалежності харківські прорадянські, ліві організації та націонал-патріотичні сили не знаходять між собою порозуміння. Там не раз забруднювали фарбою радянські і українські пам’ятники. Комуністи і націонал-патріоти скаржаться на ігнорування судами паплюження меморіальних дощок, встановлених на честь визначних діячів.

Дев’ятого травня, крім усім відомих скандальних львівських подій, у Харкові невідомі облили фарбою офіс обласної організації КПУ. Комуністка, народний депутат України, голова харківського обласного партійного осередку Алла Александровська обурена львівськими і харківськими подіями 9 травня.

Втім, зникнення герба вона не вважає помстою лівих організацій чи відлунням львівських подій. На її погляд, цей пам’ятний знак є незаконним.

«У нас коїться вакханалія і беззаконня. Те, що встановив Пасічник, – ця річ, вибачте, що я так кажу, немає паспорту. Хтось поклав каменюку і сказав, що тут ми колись встановимо пам’ятник. Пам’ятника немає – знак незаконно встановлений», – заявляє Алла Александровська.

Володимир Пасічник визнає, що не завершив юридичну процедуру оформлення документів на пам’ятний знак, встановлений на честь проголошення державного суверенітету України.

Проте це не привід для наруги над державними символами України, зауважив голова харківської обласної громадської організації «Крайовий народний рух України». Він найближчим часом обіцяє встановити на щоглі новий бронзовий державний герб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG