Доступність посилання

ТОП новини

Львівська облрада засудила «провокації» 9 травня у Львові


9 травня, Львів
9 травня, Львів

Львів – Львівська обласна адміністрація і правоохоронні органи отримали незадовільну оцінку депутатів обласної ради, оскільки, на їхню думку, не змогли забезпечити конституційні права громадян 9 травня і громадський порядок. У четвер на позачерговій сесії обранці засудили дії міліції і правопорушників.

Питання про висловлення недовіри голові Львівської обладміністрації Михайлові Цимбалюку у порядок денний сесії депутати не внесли. Фракція ВО «Свобода» не змогла домовитись з іншими представниками у раді, щоб більшістю проголосувати за відповідне рішення.

Однак Михайло Цимбалюк інформував депутатів про перебіг подій 9 травня у Львові, відповідав на численні запитання, переважно уникаючи конкретики.

«Мені прикро, я категорично засуджую будь-які провокації і провокаторів. Чому не забезпечили виконання судового рішення? Хочу почути від правоохоронців, чи це окремі особи, чи політичні сили допустили провокації», – заявив Михайло Цимбалюк.

«Дійство у Львові творилось не заради ветеранів»

У своїх виступах депутати переважно зазначали, що провокації 9 травня у Львові організувала чинна влада на догоду Кремлеві, щоб зумисно зіпсувати імідж України, Львова зокрема. Головну вину у Львові покладають усе ж на народних депутатів, які проголосували за вивішування 9 травня червоного прапора, а відтак дестабілізували ситуацію в державі.

Львівська обласна рада звернулась до українського народу, зазначивши, що «дійство 9 травня творилося не заради вшанування ветеранів, а виключно задля формування телевізійної картинки для підконтрольних Кремлеві телеканалів, задля формування спотвореного образу України».

Громадський діяч Ірина Калинець під час виступу на позачерговій сесії наголосила, що нинішня ситуація в Україні є неприпустимою, коли принижують людську гідність і честь.

«Я переконана, що те, що зроблено у Львові, – це справа рук Хорошковського. Як це так, що Могильов присилає сюди «беркутівців» із чотирьох регіонів і не несе відповідальності? Два роки йде знущання над гідністю українців і ніхто не хоче, щоб йому плювали в обличчя», – наголосила Ірина Калинець.

Депутати створили комісію, яка вивчатиме події 9 травня у Львові. Також працює робоча група у складі правоохоронців, працівників прокуратури і СБУ. На сьогодні порушено 5 кримінальних справ щодо подій 9 травня.

У Львові під час відзначення Дня перемоги відбулись численні сутички між тими, хто причепив «георгіївську стрічку», і тими, кому це не сподобалось, між свободівцями і правоохоронцями. Представники ВО «Свобода» намагались не допустити розгортання червоного прапора і штурмували автобуси, якими на Пагорб слави у супроводі міліції прибули ветерани, комуністи, члени проросійських сил «Родіна», «Русского єдінства» та «Дозору».

Попри те, що місцеві депутати заздалегідь попереджали про ймовірні провокації у Львові 9 травня, партії, до яких вони належать, взяли участь у заходах і ще й залучили неповнолітню молодь, яка поводилась доволі емоційно. Наразі ніхто не взяв на себе відповідальність за участь неповнолітніх у цих заходах.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG