Доступність посилання

ТОП новини

В Україні підіймається нова хвиля протестів


Під час однієї з акцій протесту підприємців, Київ, листопад 2010 року
Під час однієї з акцій протесту підприємців, Київ, листопад 2010 року

Київ – Мітинги з вимогою відставки уряду та розпуску Верховної Ради відбулися у Чернігові, Полтаві, Вінниці, Запоріжжі, Харкові, Львові, Сіверськодонецьку та Сквирі. На п’ятницю заплановано протест у Хмельницькому, а вже 14 та 19 травня у Києві мають відбутися всеукраїнські акції, кінцевою метою яких також є зміна влади, запевняють організатори. Утім, сама влада активізації протестних настроїв серед населення намагається не помічати.

У Партії регіонів про плани зібрати Майдан найближчими вихідними не чули, запевнив депутат від цієї політичної сили, член парламентського комітету з питань соціальної політики Олександр Стоян.

«Уперше чую, що такий «День гніву» буде. Акції прискорити реформи не можуть, але привернути увагу до проблем певної категорії людей можуть, безумовно. Дійсно, ті реформи, що задекларовані урядом, Президентом – пропозиції вносяться повільно, блокуються в залі опозицією. Ми не завжди можемо їх прийняти», – заявив регіонал.

З урядом Азарова влада психологічно готова розлучитися – Данилюк

Утім, один із організаторів акції протесту, запланованої на 14 травня, Олександр Данилюк вважає, що влада вже готова йти на поступки.

«У випадку вдалої акції, яка розпочнеться «Днем гніву», тобто якщо почне критично зростати кількість учасників, то у них є можливість позбавитися Азарова. З урядом Азарова влада психологічно готова розлучитися. Крім того, якщо почнеться чергова революція, то в них є варіант переформатування коаліції: викидають звідти комуністів, доукомплектовують «тушками», роблять якогось такого більш проукраїнського прем’єра», – припустив він.

Час для результативного протесту ще не прийшов – Погребінський


А керівник Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський вважає, що протестний рух ще не визрів.

«Мені не здається, що серйозні люди очолюють цей рух. Я думаю, що для того, щоб це стало загальноукраїнським, потрібен, мабуть, ще якийсь час для внутрішньої готовності людей виступити з протестом. Навесні говорити про очікування якогось протесту зарано», – вважає він.

На думку політолога, організатори більшості акцій протесту вибудовують власне політичне майбутнє, а поліпшення добробуту населення для них є вторинним.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG