Доступність посилання

ТОП новини

Війна концепцій: європейська демократія проти української «багатовекторності»


Прага – Події навколо видворення Україною двох чеських дипломатів набирають обертів. Чеська сторона не тільки заявила, що адекватний крок, як це прийнято в дипломатії, настане, але й попередила, що, ймовірно, можуть бути вжиті й інші заходи. На думку більшості чеських аналітиків, Україна вчинила крок, який своєю суттю розвертає її закордонну політику назад, до часів «холодної війни».

Чеська відповідь на видворення своїх дипломатів не забарилась. Будуть вжиті адекватні дії, пообіцяло чеське зовнішньополітичне відомство.

А міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ також пообіцяв докладно вивчити обставини, щоб збагнути, що спонукало українську сторону піти на крайні заходи. «Через те, що ми надали політичний притулок колишньому міністрові, вони хотіли вчинити ґвалт», – заявив він.

На який точно крок підуть чехи, тобто, чи буде витворений один або двоє українських дипломатів, чи буде згортатись чеська дипломатична присутність в Україні, чеська сторона поки що не розголошує.

Не мають точної інформації і в посольстві України в Празі, сказав Радіо Свобода його прес-секретар Андрій Моторний.

«Станом на даний час посольство України в Чеській Республіці не може надати жодної інформації щодо висилки українських дипломатів», – сказав речник.

Ціна за багатовекторність української політики

Давно, ймовірно, ще за часів перед падінням «залізної завіси», чехи читали щось подібне у своїх газетах, наприклад, про шпигунів у країнах ідеологічних супротивників чи про «політичний удар» як адекватну відповідь. Саме до цієї риторики однією дією – видворенням двох чеських дипломатів за звинуваченням у шпигунстві – Україна повернула українсько-чеські відносини.

Зараз у чеських колах, насамперед, економічних, вивчається головна проблема: наскільки українсько-чеський конфлікт може пошкодити взаємну співпрацю, похитнути чи взагалі скоротити реалізацію вже домовлених проектів. На цьому Радіо Свобода наголосив празький аналітик Петр Пешек.

«Дипломатичні конфлікти на кшталт цього не є винятком, та все ж у чеському контексті вони незвичні, особливо у відносинах з Україною. Це дещо незвичайна справа. Навіть якщо певні тертя в минулому існували, вони не вирішувались так радикально. Зараз виглядає, що відповідь чеської сторони завершить це коло протистояння, далі все залежить від того, як реагуватиме українська сторона. А точок тертя є багато: від енергетики до газу, політики і дипломатичних справ. Якщо обидві сторони вважатимуть, що перше коло протистояння закінчилось, то більше нічого не мало б статися. Але якщо буде вчинений наступний крок, тоді можна чекати ланцюгової реакції», – каже аналітик.

Чехи уважно поглядають у бік Києва. Адже, кажуть у Празі, наступний крок може визначити, куди прагне рухатися Україна у своїй багатовекторній політиці, які цінності їй ближчі: демократичний діалог зі своїми партнерами чи спілкування мовою «холодної війни».
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG