Доступність посилання

ТОП новини

Податкові зміни: підприємці зберуться під парламентом...


Київ – У четвер під Верховною Радою підприємці зберуться на акцію протесту. Вони вимагатимуть від Верховної Ради ухвалити зміни, подані напередодні Кабінетом міністрів. В уряді кажуть, що ці зміни цілком задовольняють ті вимоги, які висували учасники Підприємницького майдану. Натомість, в опозиції розповідають, що від 19 травня учасники акції триматимуть вахту під стінами Верховної Ради, аби зміни, які пропонують у Кабміні, народні депутати таки ухвалили.

Відкриваючи чергове засідання Кабінету Міністрів, прем’єр Микола Азаров наголосив, що уряд схвалив законопроект про зміни до Податкового кодексу, він зареєстрований у Верховній Раді, і Кабінет міністрів просить парламент розглянути документ як невідкладний.

За словами Азарова, якщо зміни таки внесуть у Податковий кодекс, це сприятиме не лише захисту робочих місць у малому та середньому бізнесі, а й їхньому збільшенню.

«Що законопроект дає малому і середньому бізнесу? Скасовує штрафні санкції за несплату єдиного соцвнеску платниками єдиного податку, нараховані з липня 2010 року. Звільняє від такої сплати «спрощенців» – пенсіонерів та інвалідів. Скасовує 50% надбавку до фіксованих ставок податку за кожного найманого працівника. Вдвічі менше буде оподаткування доходів платників єдиного податку, отриманих від продажу продукції власного виробництва. І так далі...», – заявив Азаров.

Як повідомив пізніше міністр фінансів Федір Ярошенко, уряд хоче, щоб зміни вступили в дію вже з 1 липня – цю дату розробники і прописали у законопроекті.

Опозиція прогнозує кілька тисяч учасників

Водночас наприкінці лютого під час «Розмови з країною» Президент Віктор Янукович обіцяв, що податкові канікули для малого та середнього бізнесу розпочнуться вже з 1 квітня. Для того, щоб нагадати про це і для того, щоб Верховна Рада таки ухвалила зміни, 29 травня підприємці з усієї України зберуться під стінами парламенту на акцію «Вперед».

Народний депутат від БЮТ, голова комітету з питань підприємництва Наталя Королевська розповідає, що учасники акції навіть готові сформувати народну вахту біля Верховної Ради, аби парламентарі не зволікали з ухваленням змін.

«Уряд все ж виписав хабар підприємцям до дня проведення акції «Вперед» і подав законопроект зі змінами, причому від свого імені, хоча ще три місяці тому ми подавали ці зміни у проекті «народної реформи», але вони навіть не були взяті до розгляду. Тим не менш, для нас головне не авторство, для нас головне результат», – додала вона.

В опозиції не поспішають прогнозувати точну кількість учасників акції, але нагадують, що минулого тижня у низці українських міст аналогічні акції зібрали до 10 тисяч осіб.

Загалом, за словами Королевської, фракція «БЮТ-Батьківщина» готова проголосувати за запропонований урядом законопроект, однак також збирається детально його проаналізувати і, за потреби, внести відповідні поправки.

Учасники акції також вимагатимуть від уряду та Верховної Ради переглянути єдиний соціальний внесок для фізичних осіб-підприємців і скоротити його вдвічі. Поки ця обіцянка уряду не втілена навіть у законопроект.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG