Доступність посилання

ТОП новини

Де сяде американський марсохід «Допитливий»? (Світова преса про науку і технології)


Прага – Американська національна аерокосмічна адміністрація NASA планує до червня-липня визначити, де сяде на Марсі новий дослідницький самохідний апарат «Допитливий», що має на меті пошук натяків на минуле життя на цій «рудій» планеті. Вчені заявляють, що одиноких планет, які «блукають» у Всесвіті, може бути у два чи кілька разів більше, ніж зірок на Чумацькому шляху… Мисливці за інопланетянами зосереджуються лише на придатних для життя планетах… Чи дійсно стається прорив у лікуванні ВІЛ-інфекції?

У листопаді цього року стартує ракета-носій з марсоходом NASA під назвою «Допитливий». Очікують, що марсохід сяде в одній із уже визначених чотирьох місцевостей Марса у серпні 2012 року. Про це повідомляє New Scientist.

Вартість експедиції з пошуків слідів життя на Марсі становить 2,5 мільярди доларів. Тому для NASA важливо не помилитися з місцем посадки. «Допитливий» важить майже 1 тонну, він найбільший і найздібніший самохідний дослідницький апарат у Всесвіті за всі часи.

Це ціла наукова лабораторія зі своєрідними інструментами, здатна виявити складні молекули на базі вуглецю, що є ознакою життя. «Допитливий» має бурову установку, хімічну лабораторію. В NASA мають вибрати остаточно до липня, в якому з чотирьох найцікавіших місць Марса сяде цей дослідник слідів життя на найближчій до Землі планеті.

Як інформує New Scientist, мисливці за інопланетним розумом також мусять пристосовуватися до фінансових потрясінь, і не виключене закриття обсерваторії програми пошуку позаземних цивілізацій SETI в Каліфорнії. Але це не означає, що пошук позаземних цивілізацій закінчиться.

Сьогодні мисливці за космічним розумом зосереджені як ніколи. Астрономи з Університету Каліфорнії, Берклі, Інституту SETI в Каліфорнії та Національної радіоастрономічної обсерваторії США прослуховують нині космічні сигнали з групи планет у так званих придатних для життя зонах їхніх зірок. Ден Вертімер із Університету Берклі каже, що «ми склали перелік із дійсно захопливих, придатних для життя планет».

Один із найпотужніших радіотелескопів США у Західній Вірджінії планують залучити до програми пошуку позаземних цивілізацій, він охопить «прослуховування» в понад 80 зоряних системах. У розпорядженні вчених також потужні телескопи в Пуерто-Ріко, Каліфорнії та інших місцях. Перші «прослуховування» придатних для життя планет за новою програмою відбулися вже 8 травня.

Американський журнал Nature повідомляє про результати досліджень космосу міжнародної групи вчених на чолі з Такахіро Сумі з Університету Осаки в Японії, які дійшли висновку, що лише по нашій Галактиці далеко від будь-яких зірок блукають мільйони планет розміром із Юпітер. Вчені виявили десять із так званих «планет-сиріт» на відстані 10–20 тисяч світлових років від Землі, причому довкола в радіусі мільярдів миль, у масштабі радіуса Сонячної системи, немає жодної зірки. Або ж ці планети обертаються за орбітою, що за масштабами перевищує всі досі відомі, або ж ці планети вільно «кочують» у міжзоряному просторі.

Ці дані були отримані як на телескопах США, так і групою інших вчених з аналогічними спостереженнями в Чилі. Найпоширеніша версія, що такі об’єкти «виштовхнуті» з навколозоряних орбіт. Але багато поки що незрозумілого, «бо виштовхнути тебе може лише щось більше, ніж ти сам», каже астроном Алан Босс із Інституту науки Карнеґі, який не брав участі у цих дослідженнях. Вчені також припускають, що таких блукаючих планет у Всесвіті може бути набагато більше, ніж зірок на Чумацькому шляху.

Як повідомляє «Волл Стріт Джорнал», дослідження у 9 країнах світу під керівництвом Майрона Коена, директора Інституту глобальної охорони здоров’я та інфекційних хвороб з Університету Північної Кароліни, може призвести до прориву у лікуванні СНІДу. Майже 1800 ВІЛ-інфікованих в 9 країнах світу лікували спеціальними медикаментами, внаслідок чого виявлено набагато меншу ймовірність передачі хвороби від уражених нею здоровим людям. Результати цього дослідження були такими разючими, що незалежна колегія спостерігачів рекомендувала оприлюднити їх за 4 роки до завершення програми вартістю понад 70 мільйонів доларів. Один із незалежних фахівців із ВІЛ-інфекцій, дослідник із ПАР, заявив, що з успіхом цього дослідження «у нас буде реальна можливість зупинити хвилю епідемії СНІД». Країни Африки і деякі європейські держави, включно з Україною, входять до зони небезпечного наростання кількості (до сотень тисяч) уражених ВІЛ-інфекцією.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG