Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльський прем’єр прибув до Вашингтона


Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу перебуває з візитом у Вашингтоні. Очікується, що його переговори з президентом США Бараком Обамою можуть бути дуже напруженими після того, як Нетаньягу різко розкритикував коментарі американського президента стосовно можливих майбутніх кордонів Ізраїлю.

Ізраїльський лідер прибув до США у п’ятницю. Днем раніше Обама заявив, що кордони Ізраїлю повинні бути проведені в межах, що існували до Шестиденної війни 1967 року, хоча й на певних умовах. Серед таких умов він назвав можливі взаємно узгоджені територіальні обміни з палестинцями, що дозволяють встановити безпечні і визнані кордони для двох держав. Коментарі американського президента пролунали під час важливої програмної промови, присвяченої подіям на Близькому Сході і в Північній Африці.

Палестинці, які домагаються створення своєї держави, радісно вітали цю заяву. Однак коментарі Обами викликали різку критику з боку Нетаньягу. Ізраїльський прем’єр заявив, що кордони 1967 року для Ізраїлю «неприйнятні». За його словами, якщо Ізраїль залишить низку районів, приєднаних у ході цієї війни, великі єврейські поселення на Західному березі Йордану опиняться за межами його країни.

У п’ятницю помічник Нетаньяху, що супроводжує його в поїздці, заявив, що ізраїльська влада відчуває, що «Вашингтон не розуміє реальності», з якою стикається Ізраїль.
XS
SM
MD
LG