Доступність посилання

ТОП новини

Екс-голова УГКЦ Гузар: безлади у Львові 9 травня – спланована провокація


Колишній голова Української греко-католицької церкви, кардинал Любомир Гузар вважає, що безлади, які пройшли 9 травня у Львові, були заздалегідь спланованою провокацією.

Про це він сказав в інтерв'ю телекомпанії «5 канал» у п’ятницю.

«Мені здається, на дві речі потрібно звернути увагу. Перше – виглядає, таке враження в мене склалося, що вся ця акція у Львові була дуже точно, уважно підготовлена і була певна режисура тут, як тут все має бути і чому воно так має бути», – сказав кардинал.

Крім того, Гузар заявив, що про спланований характер безладів може говорити й те, наскільки швидко і широко поширилася інформація про них і про начебто нетерпимість у Західній Україні.

Він також сказав, що цього дня умисно було використано почуття людей, які по-різному сприймають події Другої світової війни, зокрема тієї частини, яка критично налаштована до символіки колишнього СРСР, такої, як червоний прапор.

«Червоний прапор – це символ тих часів. Це не символ України. Це не символ свободи. Це символ знущання. Це символ дуже тяжких для нашого народу часів. Справжнього повного поневолення. Але це замовчується. Немов усе закінчилося 1945 року, а потім настав прекрасний час свободи», – наголосив колишній голова УГКЦ.

Гузар вважає, що як влада, так і представники окремих політичних сил мають розуміти, що в Україні є тільки один державний прапор, а використання під час неполітичних акцій іншої символіки тільки нагнітає напруження.

21 квітня Верховна Рада проголосувала за зміни до законодавстава, які мали б встановити однією з форм увічнення перемоги у Великій Вітчизняній війні офіційне підняття 9 травня копій червоного прапора Перемоги на будинках поруч із державним прапором. Але до 9 травня Президент так і не підписав цей закон, тож він цього дня не був чинним.

9 травня у Львові сталася низка бійок між прихильниками партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» і людьми, які святкували День перемоги з пострадянською символікою.

Після інцидентів 17 осіб звернулися в травматологічні пункти лікарень Львова.

Один із членів «Свободи» був госпіталізований з кульовим пораненням із травматичного пістолета.

У цілому міліція за цими безладами порушила 5 кримінальних справ.
XS
SM
MD
LG