Доступність посилання

ТОП новини

Львівський «стрілець» залишається на волі


Львів – У Львові триває розслідування подій 9 травня. Тут працюють спеціальні робочі групи, створені при МВС, Генпрокуратурі і Львівській обласній раді. Однак за ґратами у слідчих ізоляторах опинились лише депутати-«свободівці», яких звинувачують у хуліганських діях 9 травня. Тим часом колишній працівник міліції, який поранив людину в натовпі, перебуває на волі.

Третій день голодує депутат Пустомитівської районної ради, «свободівець» Степан Підкуймуха на знак протесту проти затримання, а нині вже й арешту. Чоловік прибув на допит у міське управління міліції Львова і звідти потрапив за ґрати. Проти нього порушили кримінальну справу за двома статтями: «організація групових дій, що призвели до грубого порушення громадського порядку» і «хуліганство». Депутат може бути позбавлений волі терміном до п’яти років.

Степан Підкуймуха 9 травня не пропускав автобус з ветеранами і представниками проросійських сил, яких супроводжували «беркутівці» та ДАІ до Пагорба Слави.

У СІЗО перебувають і двоє братів-«свободівців» Коваліви, депутати Самбірської райради. Їх звинуватили у тому, буцім під час допиту у відділі міліції вони зумисне завдали тілесні ушкодження правоохоронцям.

За розбите скло – до цюпи

Депутат міськради, адвокат Олег Махніцький вважає, що міліція фабрикує справи.

«Ковалівих привезли у відділ міліції, їх провокували, до них застосовували фізичну силу і люди, звісно, захищалися. Ще їм доліпили хуліганство, епізод з 9 травня, не маючи ніяких доказів вини цих людей, а справа передається до суду. За дрібне хуліганство зажди було адміністративна відповідальність, а не арешт і суд. За розбите скло в автобусі Степана Підкуймуху тримають за ґратами. Тим часом міліція діяла злочинно і не виконала рішення суду про заборону акцій 9 травня, а супроводжувала шовіністичні сили на Пагорб Слави, щоб вони розгорнули червоний прапор», каже Олег Махніцький.

На львівських перевізників чиниться тиск

Цими днями з Росії екстрадують Романа Семчія, якого звинуватили у побитті 9 травня львівського комуніста Олександра Калинюка. Чоловік 8 років працює у Росії і на вихідні приїхав Львів. На Пагорб Слави прийшов із сином, депутатом міськради від ВО «Свобода» Михайлом. Чоловіка затримали правоохоронці і без будь-яких пояснень доставили у Личаківський райвідділ міліції. Наступного дня відпустили, бо Романові Семчію потрібно було повертатись у Росію.

«Батька затримали минулого четверга і не пояснили, чому. Я не знаю, де він зараз, як його сюди доставлять, який його стан. Коли мова йшла про повернення справжніх злочинців в Україну, то їх не поспішали шукати і повертати з Росії в Україну», зазначив Михайло Семчій.

Львівські перевізники підтверджують, що до них таки телефонували працівники ДАІ з проханням надати автобуси для перевезення учасників акції. Маршрутки спершу перевозили ветеранів і представників проросійських політичних сил у супроводі «беркутівців» і ДАІ на Марсове поле, а потім людей тримали на заправці поблизу Львова і привезли на Пагорб Слави, де їх не пропускав натовп. Про це розповів один із співвласників ВАТ «Фіакр», депутат міськради Євген Білинський. Автобус його підприємства не зазнав суттєвих пошкоджень. А ось на підприємстві в ніч з 18 на 19 травня побувала перевірка силових органів.

«Наступного дня після подій 9 травня уже чинився тиск на голову правління, заступників керівника фірми. Зараз чиняться репресії проти підприємства. Я хотів сам дослідити усе, що відбулося, спілкувався з водієм. Ми маємо відеоматеріали, як міліція тримала автобуси піді Львовом на заправці, а потім повезли ветеранів і гастролерів з Криму та Одеси, через Винники, на Пагорб Слави», говорить «свободівець» Євген Білинський.

Винні будуть «Свобода» і місцева влада?

Представники правоохоронних органів на початку розслідування назвали єдиним провокатором подій 9 травня у Львові прихильників ВО «Свобода».

Тим часом громадські діячі Львова та місцеві депутати вимагають звільнення затриманих людей. Вони вважають, що саме міліція 9 травня у Львові виконувала заздалегідь спланований у Києві сценарій.

Генеральна прокуратура України (ГПУ) покладе відповідальність за безлад 9 травня у Львові на місцеву владу – про це заявив заступник Генпрокурора Віктор Войцишен на прес-конференції, коментуючи результати перевірки органами прокуратури подій 9 травня.

Войцишен зазначив, що ГПУ не має ніяких претензій до політичних сил, які брали участь в інциденті, і до відповідальності притягнуті лише особи, в діях яких є склад злочину або правопорушення.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG