Доступність посилання

ТОП новини

Нью-Йорк посилює боротьбу з курінням


Нью-Йорк – У Нью-Йорку за рішенням міської ради набула сили закону нова заборона куріння тютюну – цього разу ще й на пляжах, у парках, біля громадських плавальних басейнів тощо.

Боротьба з курінням у Нью-Йорку вступила у нову фазу. Dід понеділка, 23 травня, на додачу до всіх попередніх заходів також забороняється палити у багатьох місцях просто неба у Нью-Йорку. Це включає парки, пляжі, пішохідні площі, такі, як Таймз-Сквер, громадські плавальні басейни. Відтак, якщо ви запалите цигарку, люльку чи сигару там, це коштуватиме 50 доларів штрафу.

Досі заборонялося палити у ресторанах, клубах, офіційних установах. У деяких міських кооперативах курцеві навіть помешкання не продають.

Потім почався грошовий наступ на курців за допомогою поступового підвищення міського податку. Сьогодні у центрі міста ви заплатите 12 доларів за пачку «Мальборо». Дійшло до того, що у деяких районах Мангаттана вуличні продавці торгують цигарками поштучно, як у Києві у перші післявоєнні роки.

Мета заборони – рятування здоров’я тих, хто не палить

Депутат міськради Ґейл Бруер сказала у телевізійному інтерв’ю: «Для мене це питання здоров’я. У Нью-Йорку більше людей вмирає від хвороб, пов’язаних із тютюновим димом, ніж від вживання наркотиків, СНІДу й самогубств, разом узятих».

Це рішення міськради є результатом широкої кампанії, очолюваної мером Нью-Йорка Майклом Блумберґом, за свіже повітря, за те, щоб відокремити тих, хто не палить, від тютюнового диму курців.

«Статистика не бреше. Дим від сигарет вбиває», – заявила спікер міської ради Крістін Квін.

Разом із тим боротьба з курінням дає результати. Медичний оглядач газети New York Times Даґ Вілсон каже в радіоінтерв’ю: «Кількість курців у нашій країні від 1964 року скоротилася від 42 відсотків серед дорослих до 20. Отож ми домоглися певного успіху, хоча 20 відсотків залишається».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG