Доступність посилання

ТОП новини

У мітинг опозиції в Тбілісі втрутився спецназ


Під час нічного розгону і затримання учасників протесту у Тбілісі
Під час нічного розгону і затримання учасників протесту у Тбілісі

Тбілісі – Загони грузинського спецназу в ніч на четвер витіснили з проспекту Руставелі в Тбілісі учасників акції «Народних зборів», які блокували територію перед будівлею парламенту. У підсумку загинув правоохоронець та один із учасників акції. Лідер грузинської опозиції Ніно Бурджанадзе назвала розгін мітингу «варварською акцією».

О 24:00, коли закінчився термін дії санкції на проведення мітингу в Тбілісі, до лідерів опозиції підійшов представник мерії у супроводі дівчини у формі патрульної поліції. Вони попередили ініціаторів акції, що їхні дії порушують закон. Тим не менше, мітинг тривав.

Після цього колони з бійцями частин спецпризначення МВС рушили на проспект Руставелі відразу з декількох напрямів. Вони застосували капсули зі сльозогінним газом. Однак у місті йшла злива, і в цих умовах газ швидко розсіювався. Тоді в хід пішли водомети і гумові кулі. Учасники акції спробували чинити опір, використовуючи ебонітові палиці і щити, але це екіпірування було не до порівняння з оснащенням спецназу.

Протести у Грузії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Журналістів бійці спецназу не чіпали. Але представники ЗМІ вважають, що перед спецназом ставилася мета не просто розігнати мітинг, але й затримати його учасників. Журналістів все-таки пропускали через щільні ряди вартових порядку, але вимагали показати прес-карти. Тих, у кого посвідчення не виявилося, затримували, а у фотокореспондента російського видавничого дому «Комерсант» відібрали камеру.

Поліція заарештувала колишнього губернатора регіону Імереті Темура Шашіашвілі і чемпіона світу з боротьби Луку Куртанідзе. Затримали, повалили на землю й одягли наручники багатьом рядовим учасникам акції. На обличчях і одязі деяких з них була помітна кров, десятки машин «швидкої допомоги» відвозили поранених до лікарень. За заявою представників МВС, загинув поліцейський: його нібито задавила машина одного з лідерів опозиції.

Незабаром проспект Руставелі був повністю узятий під контроль представниками влади. Один з ініціаторів мітингу Ніно Бурджанадзе виступила в прямому ефірі незалежної телекомпанії «Маестро» і, назвавши розгін мітингу варварською акцією, звернулася до Католикоса-Патріарха Грузії Ілії Другого з проханням втрутитися в ситуацію.

26 травня на тому місці, де проходив мітинг опозиції, відбувся військовий парад з нагоди Дня незалежності Грузії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG