Доступність посилання

ТОП новини

Грузинські протести: одна демонстрація з різним тлумаченням


Плакати з вимогою відставки «Міші», як називають Саакашвілі, пишуть і іноземними мовами «для зовнішнього вжитку»
Плакати з вимогою відставки «Міші», як називають Саакашвілі, пишуть і іноземними мовами «для зовнішнього вжитку»

Прага – Опозиціонери збираються п’ятий день поспіль у центрі Тбілісі з вимогою відставки президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. При цьому одна з учасниць протестів – опозиційна Грузинська партія – скасувала запланований на сьогодні, 25 травня, «День гніву».

Нинішні протести в Грузії – найбільші за два роки – проводять радикальні представники грузинської опозиції. Дві сотні осіб розбили намети біля Грузинського громадського телебачення, де розгорнули плакати «Ми боремося за демократію», «Міша повинен піти». У суботу акція зібрала тисячі людей, але відтоді приходять сотні. Переважно все відбувається мирно, але в неділю грузинська поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі, коли деякі протестанти намагалися пошкодити металевими прутами автомобілі.

Опозиційна Грузинська партія спершу оголошувала на середу «День гніву», за зразком протестів в арабському світі, але в останній момент скасувала цей план. Родзинкою мав стати приїзд із Франції колишнього міністра оборони Грузії Іраклі Окруашвілі. Він покинув Грузію у 2007 році, звинувативши президента в корупції. Тепер у Франції Окруашвілі має політичний притулок, а в Грузії його самого звинувачують у хабарництві й засудили заочно до 11 років. Але Окруашвілі передумав їхати до Тбілісі, заявивши, що треба знайти ліпшого політичного партнера, ніж «Народні збори», які очолює Ніно Бурджанадзе.

Колишній спікер грузинського парламенту у відповідь назвала Окруашвілі таким самим «боягузом», як Саакашвілі. Сьогодні опівдні соратники Ніно Бурджанадзе збираються пройти від грузинського телебачення до площі Свободи. Їхня мета – завадити владі спокійно провести 26 травня військовий парад на честь Дня незалежності Грузії.

Бурджанадзе оголосила, що їхні дії будуть мирними, але «дуже серйозними». При цьому в інтерв’ю Радіо Свобода вона заявила, що влада сама штовхає людей до різких кроків.

«Ніколи в історії недемократична і автократична влада не передавала повноваження через вибори. Я згадую слова великого американця Джона Кеннеді, який казав, що будь-яка влада, яка не дає змоги провести мирну революцію, штовхає до революції насильницької», – заявила Бурджанадзе.

Соратники Саакашвілі бачать руку Москви

Грузинський уряд різко критикували на Заході за придушення виступів опозиції в 2007 році. Тепер президент Саакашвілі не коментував акції своїх опонентів. А Міністерство закордонних справ Грузії заявило, що люди, які зібралися перед грузинським громадським телебаченням, мають право на мирний протест.

Водночас цю акцію ретельно висвітлює російське державне телебачення. Давіт Дарчашвілі, депутат із пропрезидентської партії «Єдиний національний рух Грузії», припускає, що опонентів влади підтримує Москва.

«Ми не можемо виключати, що кілька сотень осіб різними способами координували свої дії з Росією. Це було б неприємно, але будь-яка держава і її правоохоронні структури мають бути готові до подібного», – сказав депутат в інтерв’ю Радіо Свобода.

Президентські повноваження другого й останнього терміну на посаді Міхеїла Саакашвілі закінчуються в 2013 році. Грузинські оглядачі очікують, що він захоче взяти приклад зі свого російського опонента Володимира Путіна і пересісти в прем’єрське крісло. Сам Саакашвілі уникає відповіді на запитання, чи справді має такий план.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG