Доступність посилання

ТОП новини

Більшість реформ в Україні не відповідає демократичним стандартам – Єврокомісія


Жозе Мануель Пінту Тейшейра, посол, голова представництва ЄС в Україні
Жозе Мануель Пінту Тейшейра, посол, голова представництва ЄС в Україні

Київ – Більшість реформ, які Україна здійснює згідно зі своїми зобов’язаннями перед Євросоюзом, не відповідають європейським демократичним стандартам. В Україні за минулий і початок поточного року погіршується ситуація із захистом засадничих прав і свобод громадян. Такі висновки зробила Європейська комісія, проаналізувавши перебіг подій в Україні за 2010-й і перші місяці 2011 року. Звіт Єврокомісії сьогодні представив голова її представництва у Києві Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Погіршення ситуації зі свободою слова та зібрань, згортання місцевого самоврядування із паралельною побудовою твердої вертикалі влади – ці та інші негативні зміни почалися в Україні не вчора. І, за словами Жозе Мануеля Пінту Тейшейри, вони не були несподіванкою для європейської спільноти.

«Президентські вибори 2010 року змінили політичних лідерів в Україні, – каже він. – Ті вибори відбулися згідно з нормами і стандартами демократичного розвитку. Але вже місцеві вибори у жовтні минулого року європейські спостерігачі назвали кроком назад. Ми спостерігаємо серйозні проблеми зі впровадженням конституційної та судової реформ, реформ виборчого права та державного управління. Пропоновані українською владою реформи часто не відповідають зобов’язанням України перед ЄС».

Не покращився інвестиційний клімат, правила ведення бізнесу не стали прозорішими, а рівень корупції не поменшав, відзначив також посол Тейшейра. Але чи не найбільше занепокоєння європейської спільноти викликають факти тиску на журналістів, порушення права на свободу слова та зібрань в Україні. За словами Жозе Мануеля Тейшейри, при збільшенні кількості випадків насильства над журналістами, перешкоджанні їх діяльності з боку органів влади та окремих політиків, розслідування відповідних справ – безрезультатні.

Позитивні зрушення – у зовнішній політиці України

Втім, за словами європейського дипломата, не можна не помітити і певних позитивних змін, що відбуваються в Україні.

«Наш звіт зафіксував позитивні зрушення у переговорному процесі між Україною та ЄС щодо створення всеосяжної зони вільної торгівлі, включно зі сферою співпраці в енергетиці, економіці у цілому. Також успішно йдуть переговори між Києвом та Брюсселем щодо лібералізації візового режиму», – зауважив голова представництва Єврокомісії в Києві.

Взагалі, чи не всі успіхи України можна віднести до зовнішньої політики та намагання держави стати регіональним лідером, каже Тейшейра. І, як приклад, наводить співробітництво України з ОБСЄ та ЄС у питаннях, пов’язаних із урегулюванням Придністровського конфлікту. Не менш важливе для офіційного Києва – участь у системі європейської енергетичної безпеки, що стало можливим завдяки членству держави у Європейському енергетичному співтоваристві. Але без розв’язання внутрішніх проблем, без дотримання міжнародних зобов’язань, зовнішньополітичні ініціативи України не поліпшать її імідж в очах європейських партнерів, вважає Тейшейра та його колеги з Єврокомісії.

За словами Тейшейри, у рамках політики сусідства ЄС Україна отримає гранти на розвиток громадського сектору та підтримку демократичного розвитку. Але для цього країни-сусіди повинні продемонструвати готовність до впровадження реформ, які відповідають стандартам європейської демократії і дозволять утворити в кінцевому результаті єдиний демократичний простір у рамках ЄС, на південь і схід від Союзу, наголосив дипломат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG