Доступність посилання

ТОП новини

Київ між зоною і союзом: реальні та уявні вигоди і небезпеки


Київ – Переговори щодо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС завершаться до кінця цього року. Такі прогнози висловили представники Міністерства економіки на слуханнях у Верховній Раді. Згідно з намірами міністерства, наприкінці 2011 року Україна вже зможе розпочати процедури, потрібні для того, щоб угода набула чинності. Водночас у тому ж таки міністерстві деякі чиновники досі говорять про можливість одночасної інтеграції України до Митного союзу Росії, Білорусі й Казахстану та про створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

Колишній міністр економіки та закордонних справ, а нині народний депутат від НУНС Арсеній Яценюк висловив переконання, що єдиним пріоритетом зовнішньоекономічної політики для України нині має бути підписання Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, яка є складовою Угоди про асоціацію.

«Україні потрібна зона вільної торгівлі з ЄС. Нам потрібен доступ до їхнього ринку – а це 500 мільйонів людей. Нам потрібен доступ до їхніх грошей, до їхніх інвестицій, до їхніх стандартів. Нам потрібен доступ до тих, хто сильніший і кращий. Членство України в Митному союзі та підписання Угоди про асоціацію і створення повноцінної Зони вільної торгівлі з ЄС – речі несумісні. Не робіть монстра! І самі собі не вигадуйте, що можна бути десь посередині. Посередині – це завжди між двома стільцями», – наголосив він.

Вступ у Митний союз посилить позиції України – Мунтіян

Водночас усередині Міністерства економічного розвитку й торгівлі інтеграцію України до міжнародних економічних структур бачать по-різному.

Так, урядовий уповноважений з питань співробітництва з Російською Федерацією, державами-учасниками СНД, Євразійського економічного співтовариства та інших регіональних об'єднань Валерій Мунтіян і надалі наполягає на тому, що Україна не може обирати між Митним союзом трьох та зоною вільної торгівлі з ЄС.

«Це неправильний підхід: або Європейський Союз, або Митний союз. Українські національні інтереси є і на Заході, і на Сході. Мова йде про те, щоб об’єднати їх, знайти баланс, і жоден із варіантів не відкидати. Якщо Україна вступить до Митного союзу, її позиції у переговорах із Євросоюзом будуть значно більш посилені, аніж якби вона вела такі переговори самостійно», – зазначив він.

У Мінекономіки хочуть нову угоду з країнами-членами СНД

Натомість у першого заступника міністра економічного розвитку та торгівлі Вадима Копилова позиція з цього приводу менш категорична. Він наголосив, що українська сторона уважно дослідила питання вигоди України і від створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом, і від вступу до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном. Останній варіант, на думку аналітиків міністерства, несе значно більше ризиків.

За словами Копилова, вступ до Митного союзу вимагатиме від України фактично відмовитися від вже узгоджених зобов’язань перед Світовою організацією торгівлі.

«Після вступу до Митного союзу Україна буде вимушена провести новий процес приєднання до СОТ, проте вже разом із Росією, Білоруссю та Казахстаном. Водночас через коригування Україною своїх зобов’язань постане питання компенсації країнам-членам СОТ, а її оцінюють у близько 5 мільярдів доларів», – розповів він.

У Міністерстві економічного розвитку прогнозують, що Угоду про зону вільної торгівлі з ЄС вдасться підписати до кінця року. Там визнають, що ключовими проблемами у переговорному процесі між Україною та ЄС з цього приводу залишається питання доступу до європейського ринку сільськогосподарських товарів, а також до сфери послуг.

А оптимальним форматом співпраці з країнами-членами Митного союзу там називають підписання нової угоди про Зону вільної торгівлі з країнами-членами СНД.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG