Доступність посилання

ТОП новини

Баррозу поставив Януковича перед вибором між ЄС і Митним союзом


Зустріч Президента України Віктора Януковича з Президентом Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу, Київ, 18 квітня 2011 року
Зустріч Президента України Віктора Януковича з Президентом Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу, Київ, 18 квітня 2011 року

Київ – Україна не може одночасно інтегруватися в Митний союз та створити зону вільної торгівлі з Євросоюзом, нагадав сьогодні голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу Президентові України Вікторові Януковичу у Києві. Він також наголосив на важливості забезпечення в Україні демократії та верховенства права для її подальшого просування в Європу. Водночас Баррозу та Янукович запевнили, що їм вдалось знайти порозуміння щодо всіх ключових політичних питань угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

Сьогодні вдалось знайти порозуміння щодо ключових політичних питань угоди про асоціацію України з Європейським Союзом, заявив Віктор Янукович на спільній прес-конференції з Жозе Мануелем Баррозу. Голова держави вкотре наголосив, що сторони рішуче налаштовані завершити переговорний процес щодо укладання угоди до кінця цього року.

У свою чергу голова Європейської комісії відзначив, що особливо відповідальними є питання, які стосуються створення зони вільної торгівлі. Водночас Віктор Янукович запевнив, що співпраця України з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану сприятиме інтеграційним процесам на євразійському просторі.

«Світ не стоїть на місці, і зміни, які відбуваються у наших сусідів – створення Митного союзу Росії з Казахстаном, Білоруссю, – змушують нас із цим рахуватись, і ми повинні створювати механізми співпраці з Митним союзом. І Росія, і Казахстан стануть членами Світової організації торгівлі, і принципи наших відносин будуть будуватись на принципах СОТ», – відзначив Президент України.

Крім того, Віктор Янукович висловив упевненість, що це не буде перешкоджати створенню зони вільної торгівлі України з Європейським Союзом.

Україна вільна у своєму виборі – Баррозу

Натомість Жозе Мануель Баррозу наголосив, що Україна не може інтегруватись у Митний союз та створити зону вільної торгівлі з ЄС одночасно.

«Україна вільна укладати такі торговельні угоди, які відповідають її економічним інтересам і пріоритетам. Водночас це не повинно шкодити зобов’язанням України, які вона брала перед вступом до Світової організації торгівлі, і також майбутнім зобов’язанням у рамках поглибленої і всеохопної зони вільної торгівлі з ЄС», – сказав Баррозу.

Крім того, за словами голови Єврокомісії, Україні було б дуже важко вести переговори з Євросоюзом щодо створення зони вільної торгівлі, якби вона приєдналась до Митного союзу країн, які не мають преференційних торгових угод із ЄС, оскільки в правилах Митного союзу застосовується спільний тариф до всіх інших партнерів. Разом із тим Жозе Мануель Баррозу наголосив, що важливо мати інструменти співпраці з Митним союзом, і Європейський Союз також їх розвиватиме.

Вступ України до ЗВТ змінить торговельний режим в усій Європі – Чалий

Оскільки Україна є великим ринком споживання і а розвитку торговельних відносин із нею зацікавлені і Євросоюз, і Росія, цим слід скористатися і отримати власну роль у відносинах між ЄС та Митним союзом, зазначив в ефірі Радіо Свобода колишній заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий.

«Нам треба запропонувати швидше розпочати тристоронні консультації: Європейський Союз, Україна, Російська Федерація – тому що повномасштабний вступ України до зони вільної торгівлі з ЄС принципово змінить торговельний режим в усій великій Європі. У сучасному цивілізованому світі всі занепокоєння знімаються через діалог і переговори. Іншого шляху немає», – зауважив він.

Сьогодні ж у присутності Віктора Януковича та Жозе Мануеля Баррозу перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв та голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра підписали другу частину Угоди про фінансування щорічної програми дій із ядерної безпеки. Згідно з цією угодою, ЄС надає 48 мільйонів євро на проекти у ядерній сфері.

Крім того, Баррозу заявив, що Європейська комісія додатково надасть 110 мільйонів євро для добудови об’єкту «Укриття» на Чорнобильській атомній електростанції.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG