Доступність посилання

ТОП новини

Куди прямувати Україні – до зони вільної торгівлі з ЄС чи Митного союзу?


Київ – Куди прямувати Україні – до зони вільної торгівлі з ЄС чи Митного союзу з Росією, Білоруссю й Казахстаном? Дискусії щодо економічного майбутнього України пожвавив і візит глави російського уряду Володимира Путіна до Києва, що пройшов у вівторок. Сьогодні ж у Києві в Інституті політологічних досліджень імені Горшеніна цю тему активно (і доволі бурхливо) обговорювали політики та експерти.

Під час зустрічей із Президентом Віктором Януковичем та Прем’єр- міністром Миколою Азаровим глава уряду Росії Володимир Путін не отримав згоди щодо вступу України до Митного союзу. Янукович запропонував реалізувати формулу співпраці як «три (члени Союзу) плюс одна (Україна)», тобто, розвивати співробітництво на основі нової договірної бази – угод про вільну торгівлю з членами Союзу.

Нині під час дискусій в Інституті імені Горшеніна активними захисниками Митного союзу виступили директор Київського філіалу Інституту країн СНД Володимир Корнілов та народний депутат від Комуністичної партії Сергій Гмиря. Вони закликали українців підтримати вступ держави до Митного союзу, де можна, за їхніми словами, очікувати на дешевий газ і великий ринок збуту для української продукції. Щоправда, інших серйозних аргументів на користь Митного союзу не наводилось.

Головне – захистити інтереси України

Натомість київський правник-міжнародник Сергій Козьяков пояснив: на сьогодні майже дві третини товарообігу України припадає на країни ЄС, і приблизно третина – на Росію. З іншого боку, за його словами, і країни ЄС, і держави-члени Митного союзу перебувають в економічному застої, тож Україна має у першу чергу захищати свої інтереси «на всіх напрямках».

Народний депутат від Партії регіонів Інна Богословська нагадала, що опрацьовуючи проект угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, а також вивчаючи пропозиції представників Митного союзу, Україна має дбати про вирішення низки важливих завдань: підвищення стандартів життя, перехід на інноваційну модель розвитку та розширення ринків збуту для української продукції.

Ці завдання можна вирішити, лише долучившись до європейського ринку, зазначає народний депутат від Блоку «Батьківщина» (БЮТ) Сергій Терьохін. За його словами, Митний союз не стільки створює сприятливі умови економічного розвитку для своїх членів, скільки тисне економічно на партнерів Росії.

«Росія – єдина країна у Митному союзі, яка має право вето на будь-яке рішення у Союзі. Одне слово про зону вільної торгівлі: там не порушуються жодні конституційні повноваження сторін, ніхто нікому ніяких функцій не делегує. Там на умовах взаємності вирішуються суперечки, які можуть виникнути між сторонами», – наголосив Сергій Терьохін.

А заступник директора Центру Разумкова Валерій Чалий нагадав: «В Україні влада не могла повною мірою «повернути» на європейський курс. Скориставшись економічною кризою, складністю переговорів українців з ЄС, Росія посилила агітацію за Митний союз. Але Київ визначив курс – на європейську інтеграцію. Це закріплено у засадах внутрішньої і зовнішньої політики».

Ідею європейської інтеграції, покращення стандартів життя підтримують українці в усіх регіонах країни. А от Митний союз – одна з тем, які роз’єднують суспільство. А отже, ця ідея, за словами Валерія Чалого, несе потенційну загрозу національній безпеці України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG