Доступність посилання

ТОП новини

Україна не вступає до Митного союзу – МЗС


Віктор Янукович і Володимир Путін у Києві, 12 квітня 2011 року
Віктор Янукович і Володимир Путін у Києві, 12 квітня 2011 року

Київ – Україна не проводить переговори з Росією, Білоруссю та Казахстаном про вступ до Митного союзу. Про це у п’ятницю під час години уряду у Верховній Раді заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко. За словами міністра, євроінтеграція залишається головним пріоритетом зовнішньої політики України. Натомість деякі парламентарі зауважують: Грищенко так і не пояснив, що означає формула «три плюс один», за якою з Митним союзом збирається співпрацювати Президент України.

Про співпрацю з Митним союзом у форматі «три плюс один» глава держави Віктор Янукович заявив раніше під час виступу у парламенті зі щорічним посланням. Тоді Президент не розтлумачив, що означає ця формула. Тож народні депутати попросили визначити це поняття міністра закордонних справ під час чергової години уряду у Верховній Раді.

Костянтин Грищенко на початку виступу наголосив, що вступ до ЄС залишається ключовим зовнішньополітичним пріоритетом України. Він нагадав, що тривають активні переговори України з Євросоюзом щодо угоди про зону вільної торгівлі.

За словами Грищенка, переговорів про вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном Україна не проводить. «Україна має намір взаємодіяти з Митним союзом поза рамками формального членства в ньому. Ми не перебуваємо в переговорному процесі з Митним союзом. Жодних офіційних умов з боку російської сторони щодо вступу України до Митного союзу не висувалося. Висловлювалося лише бажання бачити нашу країну в цьому об’єднанні», – додав міністр.

Костянтин Грищенко зазначає, що нині для України вкрай важливо, щоб умови торгівлі з Росією, Білоруссю та Казахстаном не погіршилися у зв’язку з формуванням Митного союзу. «Існує загроза, що діючі захисні заходи, що застосовуються в торгівлі однією країною, після прийняття відповідного рішення комісією союзу будуть розповсюджуватися на всю територію Митного союзу», – каже він.

Україна давно має «особливий» формат із Росією?

Народний депутат, перший заступник голови парламентського комітету в закордонних справах Тарас Чорновіл у коментарі для Радіо Свобода наголосив, що для звіту про формат співпраці України з Митним союзом у Верховну Раду треба було кликати не очільника МЗС, а представника Міністерства економічного розвитку та торгівлі. Саме це відомство могло б чітко розтлумачити, як Україна збирається співпрацювати з Росією, Білоруссю та Казахстаном у нових умовах.

Від глави МЗС, на думку Чорновола, такої відповіді депутати не прочули. «Те, що не прозвучало чітких відповідей, це, з одного боку, позитивний момент, тому що тема Митного союзу була під час візиту Путіна дезавуйована щодо вступу в нього України, тим не менше, фактично вона не отримала нової легітимізації. Але, з іншого боку, ми не маємо жодних гарантій і впевненості, що під час наступного візиту Путіна не відбудеться якийсь новий реверанс, який може діаметрально змінити ситуацію», – зауважив народний депутат.

Тарас Чорновіл також називає співпрацю з Митним союзом у форматі «три плюс один» неможливою. «Якої формули ще потребує наша співпраця? Ми маємо на сьогодні давній-давній документ, який, на жаль, не в повному обсязі виконується Росією, – ми маємо зону вільної торгівлі. Ми повинні, наприклад, отримувати той самий російський газ за внутрішніми цінами. Чи потрібно при цьому говорити про якийсь формат «три плюс один»? Мені це здається дуже дивним», – додав він.

Минулого тижня з робочим візитом в Україні побував прем’єр-міністр Росії Володимир Путін. Під час зустрічі з українським керівництвом він заявив, що Росія прогнозує запровадження митних бар’єрів в разі створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Натомість, за словами Путіна, якщо Україна вступить до Митного союзу, виграш від цього кроку складе до 9 мільярдів доларів на рік.

Водночас на початку тижня голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу у Києві заявив, що Україна не може вступати до Митного союзу і одночасно створювати зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG