Доступність посилання

ТОП новини

Президентське послання: Янукович зізнався в низькій ефективності


Київ – Віктор Янукович не задоволений результатами першого року свого президентства. Про це він заявив у щорічному посланні, виголошеному в парламенті. Глава держави закликав співвітчизників стати з колін, оголосити війну корупції, обіцяв дотримуватися курсу на євроінтеграцію та водночас долучитися до Митного союзу Росії, Білорусі й Казахстану. Натомість опоненти критикують Віктора Януковича за відсутність у посланні чітких пропозицій.

На початку своєї майже 40-хвилинної промови Віктор Янукович заявив, що не задоволений результати першого року свого президентства.

«Із задумів та планів на 2010 рік ми спромоглися реалізувати щонайбільше третину. У чому я бачу причини низької ефективності? Далеко не в усьому влада і суспільство були готові до запропонованих змін. Бюрократизована державна машина, що виживала за будь-якої влади, за інерцією намагається зберегти свої звичні механізми управління, свої адміністративні можливості та корупційні схеми тіньового заробітку», – виголосив Президент.

З огляду на це Віктор Янукович закликав співвітчизників припинити жалітися та принижуватись, а показати характер. Він закликав долучатися до боротьби з корупцією. За словами Президента, «тіньові корупційні послуги та корупційному ренту ми зможемо подолати лише за умови, якщо на боротьбу підніметься вся громадськість». А зі свого боку Віктор Янукович пообіцяв повернути людям «віру у справедливість закону і незворотність покарання».

Президент сказав, що в Україні триватимуть реформи, відзначивши, зокрема, як проблемні освітню галузь та пенсійну систему. Також він пообіцяв, що найближчим часом в Україні буде створено повноцінний земельний ринок.

Багатовекторність у виконанні Януковича

Віктор Янукович заявив про незмінність курсу на позаблоковий статус України і євроінтеграцію. Водночас він сказав про наповнення конкретним змістом стратегічної співпраці з Росією.

«Саме на цій основі ми сьогодні розглядаємо питання співпраці з Митним союзом, – зауважив глава держави. – Я вважаю, що подальший розвиток стосунків із Митним союзом буде спиратися на нову договірну базу про вільну торгівлю та можливу пакетну угоду про співпрацю за формулою «3+1».

Ця теза чи не найбільше вразила народних обранців. Перший заступник голови парламентського комітету у закордонних справах, позафракційний Тарас Чорновіл стверджує, що зона вільної торгівлі з ЄС несумісна із пострадянським Митним союзом.

«Про зону вільної торгівлі з ЄС, поки ми не знімемо повністю тему Митного союзу, треба забути. Бо тільки через ту дискусію, яка в нас велася, вже сповільнені переговори», – зазначив Тарас Чорновіл.

За словами лідера партії «За Україну», депутата-нашоукраїнця В’ячеслава Кириленка, теза про Митний союз відрізняла Віктора Януковича від попередників.

Натомість заступник голови фракції Народної партії Олег Зарубінський вважає формулу «3+1» прийнятною. «Три країни є членами Митного союзу, – зазначив він. – А Україна – це «плюс один»: країна, яка вступає в певні проектні стосунки».

У свою чергу Олега Зарубінського у промові Президента зацікавила теза про те, що в кризову яму Україна потрапила внаслідок боротьби не лише за владу, але й за власність. Утім, новий перерозподіл депутат-литвинівець виключає, бо це відлякує інвесторів.

Тимошенко обурив інтерес Президента до ресурсів

Лідерові опозиційного «Фронту змін», депутатові-нашоукраїнцю Арсенію Яценюку в посланні глави держави бракує конкретики.

«Про все – і ні про що, – охарактеризував він промову Президента. – Думаю, що Президентові треба було виголосити не 24 реформи, про які говорять впродовж року і жодної з них не реалізовано, а три ініціативи: економічне зростання, а саме – створення нових робочих місць і скорочення дефіциту держбюджету, реальна боротьба з корупцією, третя ініціатива – євроінтеграція».

Гостро розкритикувала послання Президента екс-прем’єр Юлія Тимошенко. За її словами, ключовими у промові Президента були слова про контроль над ресурсами. «І склалося враження, – зазначила вона, – що ця доповідь робилася не лідером нації, а це був виступ продавця, який одночасно і продає і купує основний ресурс держави».

Янукович-молодший похвалив батька за прагматизм, а співвітчизників посварив за лінькуватість

Депутат-комуніст Спірідон Кілінкаров зазначив, що послання не віддалило комуністів від Президента, але й не наблизило до нього.

Депутатові-регіоналу Вікторові Януковичу-молодшому доповідь Президента сподобалася.

«Найголовніше, що тут нема популізму, – прокоментував він батькові слова в інтерв’ю Радіо Свобода. – Тут є здоровий глузд і прагматизм».

Він також зазначив, що реалізація планів Президента залежить у значній мірі від людей, які його оточують, і від громадян України в цілому.

«Тому, лежачи на дивані біля телевізора, країну не переробиш, – дорікнув Віктор Янукович-молодший співвітчизникам. – Критикувати кого завгодно, в тому числі й Президента, так можна. А щоб поміняти щось – то треба починати з себе».

Інші представники Партії регіонів також оцінили промову Президента виключно схвально.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG