Доступність посилання

ТОП новини

Азарову не до вподоби різниця в тарифах


Прем’єр-міністр України Микола Азаров обурений великою різницею рівня тарифів на житлово-комунальні послуги у різних регіонах України. Про це він заявив сьогодні на розширеному засіданні уряду.

«Хаотична тарифна політика на місцях зумовила, з одного боку, хронічну збитковість підприємств, що надають послуги, з іншого – стійке невдоволення споживачів тим, що якість послуг не покращується, а часто і погіршується, проте плата за послуги росте, причому раптово і незрозуміло для людей. Особливо турбує й уряд, і, в першу чергу, людей несправедлива, необґрунтована і вражаюча різниця тарифів в регіонах України», – сказав Микола Азаров.

Він наголосив, що в різних містах є різні умови роботи житлово-комунального господарства. «Проте, наприклад, однакові для всієї країни фактори в структурі собівартості тепла і гарячої води становлять 85%. До 70% – це вартість енергоносіїв і біля 15% – заробітна плата. Тобто відмінності стосуються лише 15% кінцевої вартості послуг», – зазначив Прем’єр-міністр.

Глава уряду навів приклад того, що розбіжність у собівартості кубічного метру води становить в Україні 5-6 разів: від 1,42 гривні у Дніпропетровській області до 7,78 гривень у Луганській. «Навіть у межах одного регіону, з дозволу сказати, «креатив» чиновників і комунальників просто вражає. Наприклад, у Кіровоградській області Балахівське житлово-комунальне підприємство зробило воду справді золотою: понад 17 гривень за кубометр – в 6 разів більше, ніж в середньому по Україні. А поруч, в Олександрії, вода коштує 2,51 гривні», – додав Микола Азаров.
XS
SM
MD
LG