Доступність посилання

ТОП новини

Займатись підприємництвом на Львівщині дедалі важче


Львів – Уже не вперше уряд Миколи Азарова обіцяє полегшити життя українським підприємцям. Тим часом у Львові представники бізнесу не дуже вірять заявам чиновників, займатися підприємництвом стає дедалі важче. Сьогодні на Львівщині зареєстровано близько 55 тисяч підприємців.

На одне львівське підприємство припадає 35 контролюючих органів. До слова, голова Податкової адміністрації у Львівській області має 11 заступників.

Претензій до влади львівські підприємці мають чимало: недосконале законодавство; зростання митного податку, а відповідно, імпортні товари подорожчали удвічі-утричі; безконтрольна ситуація на ринку нафтопродуктів; посилення тиску, а відтак корупції та хабарництва з боку силових і контролюючих структур; бездіяльність органів місцевого самоврядування і необґрунтовано високі комунальні тарифи.

У таких умовах займатись підприємництвом в Україні невигідно, а до того ж небезпечно, наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода голова Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес. За три місяці від початку року в області, за офіційними даними Податкової адміністрації, згорнули свою діяльність понад 10 тисяч підприємців, але реальна цифра може бути значно більшою, наголошує Бермес.

«Влада останніми роками пишається тим, що у нас збільшуються інвестиції. Але чомусь не говорить, в які галузі ці інвестиції вкладають. Бо ці гроші не йдуть у виробництво, а у фінансово-банківську галузь для здійснення різних незаконних оборудок і викачування грошей у людей», каже експерт.

Податківці радять підприємцям частіше звертатись у суд

Натомість керівництво Податкової адміністрації Львівщини своєю заслугою називає те, що в області майже на 20 відсотків зросло виробництво і не тільки завдяки росту економіки, але й роботі податківців.

Заступник голови Податкової адміністрації у Львівський області Олег Ямельницький порадив підприємцям, якщо вони не погоджуються з результатами перевірок, іти до суду, і нагадав, що інспектори податкової – державні службовці і підпадають під антикорупційний закон.

Однак судитись із державною службою справа доволі виснажлива. Більше півроку позивалось з податковою підприємство Наталії Магори. Оскільки не погоджувалось із штрафною санкцією, а це понад 67 тисяч гривень. Суд ухвалив рішення на користь підприємства, але судова тяганина забрала і час, і гроші, і нерви.

Тим часом представники львівської влади закликають підприємців спільно працювати над удосконаленням чинного законодавства. Але бізнесмени нарікають, що раніше їхні вимоги так і не почули і дедалі частіше воліють вести підприємницьку діяльність у тіні. А безробітним мешканцям залишається лише вистоювати у довжелезних чергах під польським консульством, щоб отримати візу і поїхати на сезонні роботи у Польщу.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG