Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Латвії обрав нового президента – мільйонера Андріса Берзиньша


Новообраний президент Латвії Андріс Берзиньш, Рига, 2 червня 2011 року
Новообраний президент Латвії Андріс Берзиньш, Рига, 2 червня 2011 року

Рига – Парламент Латвії у четвер обирав нового президента країни. Кандидатам – чинному президенту Валдісу Затлерсу та колишньому банкіру Андрісу Берзиньшу у першому турі не вдалося здобути необхідний для перемоги 51 депутатський голос. Лише у другому турі виборів перемогу отримав Андріс Берзиньш.

Латвія – парламентська республіка, тому президента країни вибирає Саейм.

На засіданні парламенту депутати у перебігу таємного голосування обрали чергового президента Латвії – кандидата від Союзу «зелених» та селян Андріса Берзиньша. За нього у другому проголосувало 56 депутатів

У той час, як депутати проводили дебати й обирали наступного президента, біля будинку Саейму відбувся мітинг на підтримку чинного президента Валдіса Затлерса. Учасники акції вигукували: «Ми – за Затлерса, ми – за чесну Латвію!»

Закликав депутатів висловити підтримку чинному президенту й обрати його на наступний термін і прем’єр-міністр Латвії Валдіс Домбровскіс.

«Суботнє рішення Валдіса Затлерса ініціювати розпуск парламенту дає можливість якісно покращити політичну культуру та демократію в країні. Вважаю, що нам слід дати можливість Валдісу Затлерсу працювати наступні чотири роки на посаді президента, щоб він міг продовжити впроваджувати високі стандарти, які він висунув під час своєї промови», – зазначив прем’єр-міністр.

Минулої суботи президент Латвії Затлерс виступив із промовою, в якій ініціював розпуск парламенту і закликав до активної боротьби з корупцією.
Згадане рішення чинного президента сприяло зростанню рейтингу довіри з боку пересічних латвійців, але налаштувало проти нього латвійських парламентаріїв.

Портрет новообраного президента Латвії

67-річний Андріс Берзиньш має дві вищі освіти, за фахом радіоінженер та економіст. За радянських часів був заступником голови Ради міністрів ЛРСР. Із 1993 року очолював Unibank, а в 2010 році став депутатом Саейму Латвії.

Фінансовий стан нового президента – мультимільйонер. Згідно із декларацією, Андрісу Берзиньшу належать 32 ділянки землі у Латвії.

Напередодні виборів Андріс Берзиньш обіцяв, що своїм головним завданням, у випадку обрання президентом, вважає забезпечення збалансованого розвитку людини, сім’ї та держави.

Затлерс може створити нову партію

Валдіс Затлерс став першим президентом у Латвії, якого не обрали на повторний термін. Термін повноважень чинного президента Латвії завершується 7 липня.

Експерти прогнозують, що Валдіс Затлерс на хвилі зростання популярності може створити політичну партію і вже як її лідер залучитися до перевиборної боротьби на наступних парламентських виборах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG