Доступність посилання

ТОП новини

Україна, відкриваючи свої кордони для ЄС, має розуміти, що Митний союз захищатимуть – Лавров


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Україні слід вирівняти свої митні тарифи за середнім рівнем Світової організації торгівлі.

«Україна вже є членом СОТ, знизивши свої митні тарифи до 4 відсотків, хоча, в середньому, у СОТ це 10 відсотків, і також буде і в Митному союзі: у Митному союзі в середньому 10 відсотків митні тарифи. І Україна, яка користується перевагами членства в СОТ, має розуміти, що якщо раптом вона відкриває свої кордони для Євросоюзу, то Митний союз, який керується усередненими нормами СОТ, захищатимуть», – сказав Сергій Лавров в інтерв’ю радіостанції «Эхо Москвы» у неділю.

«Це не погроза, це чиста економіка. Кожен рахує гроші», – додав Лавров.

Розповідаючи про перспективи співробітництва України з ЄС та Митним союзом, глава МЗС Росії виділив два виміри цієї проблеми – економічний та геополітичний.

«Перший вимір суто економічний, і тут кожен рахує свої гроші. І якщо хтось говорить, як сказав, скажімо, пан Баррозу, що Україна має обирати між зоною вільної торгівлі та асоціацією з Євросоюзом, з одного боку, і співпрацею з Росією та Митним союзом Росія-Білорусь-Україна з іншого боку, це, я вважаю, ця теза не годиться».

За словами Лаврова, жодних протиріч між цими процесами немає. «І ті, і інші процеси мають одні і ті ж цілі – свобода пересування капіталів, послуг, робочої сили. І всі до цього прагнуть», – наголосив він.

«А, ось, що стосується геополітичної складової, то там дуже багато наносного. І, звичайно ж, є в Україні сили, які говорять «Ось, нам треба вибирати між Росією, Білоруссю, Казахстаном, Митним союзом і, загалом, між східним напрямом зовнішньої політики, з одного боку, і нашими спрямуваннями в євроатлантичному контексті». Це, знов-таки, ну, я вважаю, провокаційне протиставлення», – зазначив Сергій Лавров.
XS
SM
MD
LG