Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд узявся за червоний «прапор Перемоги»


Конституційний Суд ухвалою колегії суддів відкрив конституційне провадження у справі щодо офіційного тлумачення положень закону, яким встановлено використання копій так званого «прапора Перемоги» при святкуванні Дня Перемоги 9 травня, повідомлено сьогодні на сайті Суду.

За цим повідомленням, нині ведеться підготовка справи до її розгляду на засіданні Конституційного Суду.

Конституційне звернення в цій справі подав у травні народний депутат Юрій Костенко, член фракції НУНС і голова Української народної партії.

Він, серед іншого, вважає, що згаданий закон не лише суперечить багатьом статтям Конституції, але й провокує сепаратистські настрої і спрямований на розчленування України.

Президент Віктор Янукович підписав цей закон 20 травня, в останній можливий за законодавством день, після того, як його текст, за повідомленням Адміністрації Президента, побував на юридичній експертизі в Кабінеті Міністрів і Міністерстві юстиції.

Верховна Рада ухвалила закон іще 21 квітня. Усупереч тому, що на 9 травня закон не був чинний, у багатьох місцевостях України використовували червоні прапори.

Закон, який вніс зміни до закону про увічнення перемоги, як мовиться в його назві, у «Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років», передбачає при святкуванні 9 травня офіційне використання поруч із Державним прапором також копій так званого «прапора Перемоги», тобто конкретного прапора військового з’єднання, який, за офіційною радянською історією, був піднятий над Рейхстагом у Берліні наприкінці боїв із німецькими нацистами в Другій світовій війні.
XS
SM
MD
LG