Доступність посилання

ТОП новини

Купувати ліки через мережу безпечно?


Кількість українських користувачів інтернет-аптеками за 2 роки зросла на 200%, зазначають експерти. У Всеукраїнській раді захисту прав та безпеки пацієнтів заявляють, що такі аптеки можуть бути дуже небезпечними. Особливо ті, які створені не на базі реальних магазинів лікарських засобів. Водночас представники таких аптек заклмкають не боятися купувати ліки через інтернет.

В інтернеті можна купити ліки через різні аптеки: одні з них існують на базі реальних установ із офісами й складами, а інші – лише як інтернет-магазини. Вони можуть не мати ліцензії, неправильно зберігати товари, розповсюджувати контрафактну продукцію й шкідливі підробки, а перевірити їх практично неможливо. Бо фізично такі розповсюджувачі можуть навіть не перебувати в Україні, наголошує Віктор Сердюк, керівник Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів.

«Є аптека, яку можна контролювати: і дотримання умов ліцензійних, і умов безпеки. Ця аптека, зрозуміло, що може використовувати інтернет як засіб зв’язку з пацієнтом (зв’язатися з ним, доставити), – говорить Віктор Сердюк. – З іншого боку, якщо є невідомо хто, невідомий склад, невідомо, як туди надходять ліки, ніхто цього не контролює, і все це потім продається – просто страшно небезпечні препарати, прямо вбивчо небезпечні. Контрафактна продукція, підробки рекламованих препаратів».

«Через годину кур’єр привіз усі потрібні ліки»

Одна з мереж аптек має більше ста пунктів по всій Україні. І в 2008 році вона вийшла в інтернет. Купувати в цих інтернет-аптеках, які працюють на базі реальних, абсолютно безпечно, запевняє керівник аптечного сайту Костянтин Костюшко.

«Дуже багато інстанцій перевіряють наші об’єкти (раз на 2-4 місяці) – це санітарно-епідеміологічна група, це контроль за дотриманням лікарських засобів, це контрольні закупівлі. Якщо б аптеки не дотримались вимог, вони були б уже закриті. Є певний перелік вимог, які обов’язково треба виконувати, наприклад, щодо площі приміщення. Ми, дійсно, консультуємо по телефону, але цим покупцям однаково кажемо, що самолікування неможливе. Є перелік товарів та послуг, які обов’язково потребують рецептів від лікаря або від страхової компанії», – зауважує Костянтин Костюшко.

Купувати ліки в інтернеті може бути дуже зручно, особливо коли препарати потрібні негайно, а сходити в аптеку немає кому. Киянка Людмила Миколаївна несподівано потрапила до лікарні, коли її родичів не було в місті.

«Мені треба було терміново дуже радикальне лікування. Негайно, буквально через годину кур’єр привіз усі потрібні ліки, навіть ті препарати, яких не було у звичайних аптеках. І до них був доданий реєстр цих ліків, квитанція – все чітко, і дуже швидко мені допомогли», – пояснила жінка.

Перевірте адресу і ліцензію

Головне перевірити, чи сайт працює на базі стаціонарної аптеки з ліцензією, фаховими працівниками та складським приміщенням. А так званими інтернет-аптеками, які не мають ліцензії й торгують лікарськими засобами, займаються правоохоронці.

Треба остерігатися сайтів, де не вказана адреса підприємства, де можна купити рецептурні ліки без рецепту, а також пропонують чудесне зцілення за мізерні гроші, радить Володимир Прудніков, головний спеціаліст одного з відділів інспекції з контролю якості ліків.

«Коли вам пропонують лікарський засіб в інтернет-аптеці, то ваше перше запитання, де розташована ваша аптека. Якщо вони кажуть, що приїжджають самі до вас додому, нема такого. Наполягайте, що хочете приїхати в аптеку, переконатися в тому, що є така аптека, а в ній – куток споживача, ліцензія на це місце провадження діяльності, де вказані відповідні прізвища керівника цього суб’єкта, завідувачка аптеки і так далі, – говорить Володимир Прудніков. – А якщо лікар, який вам рекламує дуже гарні ліки і пропонує вам їх привезти, це називається, що вони десь просто сидять на телефоні з комп’ютером».

«Інтернет-аптеки поза правовим полем»

Через препарат, куплений в інтернет-аптеці ледь не померла 8-місячна дитина. Однак довести вину «віртуальної аптеки» дуже важко – через законодавчу неврегульованість сфери, зазначає Віктор Сердюк.

«Зараз звернулася одна мамочка, дитина якої ледь не померла від опіків ротової порожнини стравоходу, приймаючи ліки, куплені в інтернет-аптеці. Ми зараз готуємо звернення в прокуратуру. Людям, які потрапили в подібну ситуацію, теж треба звертатися в прокуратуру. Звичайно, шкоду, яку заподіяла інтернет-аптека, довести дуже складно, хіба що трактувати це як заподіяння тяжких тілесних та інших пошкоджень, тобто звертатися в прокуратуру. Але взагалі інтернет-аптеки поза правовим полем», – додав Віктор Сердюк.

Проблема інтернет-аптек існує в усьому світі, такими є висновки американських фахівців. Їх поширеність призводить до того, що люди, які відвідують такі інтернет-магазини, впадають у залежність від деяких рецептурних препаратів, які в мережі продаються вільно. До цього призводить слабкий контроль за діяльністю таких сайтів з боку держави, говорять експерти.

Отож, фахівці взагалі не радять купувати ліки через мережу. У випадку, коли іншого виходу немає, слід пересвідчитися, чи справді сайт створений на базі справжньої аптеки, яка має ліцензію, фахових працівників та стаціонарні склади.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG