Доступність посилання

ТОП новини

Реклама ліків із попередженням


Реклама медикаментів має попереджати про загрозу самолікування. Це передбачає новий закон, ухвалений Верховною Радою. На думку його ініціаторів, головна причина поширення самолікування полягає у неконтрольованій рекламі ліків. Депутати звинувачують рекламодавців у тому, що вони обіцяють одужання без допомоги медиків. Зі свого боку, рекламодавці відкидають такі звинувачення, але закони обіцяють виконувати.

«Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я», – такий текст попередження має бути у рекламі ліків, відповідно до ухваленого Верховною Радою Закону «Про внесення зміни до статті 21 Закону України «Про рекламу». Цей напис повинен займати не менше 15 відсотків площі чи тривалості всієї реклами, поінформував один із ініціаторів цього законопроекту, народний депутат Олег Зарубінський.

«Я консультувався із спеціалістами-рекламістами. 15% реклами – це приблизно шоста-сьома частина телевізійної картинки. І це те, що людина може побачити, незважаючи на її зір. Тобто те, що кидається в очі. Це якраз та площа, яка дозволить людині бачити те, що там написано і має викликати певну увагу. Якщо зробити 5%, то це б нагадувало шахрайські вікторини, які в нас показують по телебаченню, де дуже маленьким шрифтом написано, що треба платити в Пенсійний фонд, що треба платити податок і т.д., щоб люди не побачили», – пояснив Олег Зарубінський.

Причина – неправильне застосування ліків


Щороку в Україні фіксується до 40 тисяч повідомлень про неправильне застосування ліків, що призвели до різних побічних ефектів і серед них близько 100 смертей. Такі дані експертів наводить Олег Зарубінський.

«У багатьох випадках, не консультуючись у лікарів, люди просто на цю рекламу, вибачте за такий жаргон, купуються і приймають що завгодно. І потім доводиться лікуватись не тільки від своєї реальної чи псевдохвороби, а й від побічних дій тих ліків, які їм не були призначені. Якщо хоча б якийсь відсоток людей (а, я думаю, що це не один відсоток) задумаються над тим, що все таки треба порадитися з лікарем щодо конкретного лікарського засобу, то це вже, без перебільшення, буде велика справа», – розповів Олег Зарубінський.

«Виробникам ліків може бути дивна така вимога»

Рекламодавці завжди дотримуються законів, які регулюють рекламу. Зокрема, це стосується реклами ліків. На цьому наполягає керівник Асоціації зовнішньої реклами України Артем Біденко. І якщо Президент підпише цей Закон, його виконають. Але багато експертів вважають, що з точки зору сприйняття реклами такі попередження ні на що не впливають і нічого не змінять, зауважує Артем Біденко.

«Всім великим виробникам ліків може бути дуже дивна така вимога. Але я не думаю, що вони зменшать обсяги грошей, які витрачаються на рекламу чи якось змінять підхід до реклами. Просто будуть змінені трошки формати малюнків чи відеосюжетів. За кордоном, особливо там, де є прецедентне право, дуже багато випадків, коли засуджували компанії за те, що вони не попереджали споживачів про ті чи інші нюанси продукції. Тому для того, щоб вберегтися від того, компанії почали розміщати попереджувальні написи. Але це так само стосується, наприклад, гарячих бутербродів чи якихось приладів, де дуже чітко інструктують, як з ними поводитися», – наголосив Артем Біденко.

Рекламу ліків хочуть заборонити повністю

Тим часом голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення медичної допомоги парламентського комітету охорони здоров'я Володимир Карпук виступає за повну заборону реклами ліків у ЗМІ. Він підготував законопроект, який дозволяє таку рекламу лише у спеціальних виданнях.

«Досвід показує, що в Україні якраз використовуються ті ліки, які частіше рекламуються. Першість по споживанню мають, наприклад, есенціале, мезим, які часто є в рекламі. Їх частка досить значима. Скажімо, есенціале закуповується в рік на 200 мільйонів. Це потребує регуляції. І, я думаю, що такий законопроект буде ухвалений. Тому що, дійсно, є реклама часом неефективних або менш ефективних ліків, ніж тих, які є на ринку», – зазначає Володимир Карпук.

Водночас Володимир Карпук стверджує, що зараз в Україні немає кому на державному рівні ефективно контролювати рекламу ліків. «Ні, немає. Такого органу немає. Тільки якщо є патент Міністерства охорони здоров’я, ліцензія є на виробництво, тому й рекламують. А якогось органу одного, який би забезпечував контроль, цього немає», – каже він.

Все зводити до напису – «пшик»

Зі свого боку, керівник Асоціації зовнішньої реклами України Артем Біденко вважає, що не варто проблему самолікування, використання неефективних медпрепаратів зводити лише до впливу реклами. Якщо людина нехтує консультаціями медиків, вона самотужки лікуватиметься і без реклами. З іншого боку, довіру до лікарів не поліпшити тільки жорсткішими обмеженнями у рекламі.

«Якщо ми вводимо тільки один такий напис, але не реалізуємо програму наприклад, з освіти населення, як лікуватися, не реалізуємо програму з освіти медиків, як їм пропагувати які медичні препарати, то це просто пшик», – сказав Артем Біденко.

В Україні щорічний ринок ліків становить 2,7 мільярда доларів, заявив міністр охорони здоров'я Ілля Ємець. 70% – це імпорт, 30% – українські виробники. Загальний обсяг витрат фармацевтичних компаній на рекламу ліків в Україні у різних медіа становив торік близько 150 мільйонів доларів, констатують експерти.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG