Доступність посилання

ТОП новини

Кишкова паличка губить Європу


Кишкова паличка E. coli
Кишкова паличка E. coli

Прага – Епідемія гострих кишкових захворювань, викликана особливо хвороботворним штамом кишкової палички, стала наразі найсмертоноснішою в сучасній історії: від викликаних нею ускладнень уже загинули 22 людини – 21 в Німеччині і ще одна в Данії. Тим часом джерело походження бактеріальної інфекції, яка вразила найбільше Німеччину, і досі не відоме і, можливо, взагалі не буде з’ясоване.

Нинішній штам кишкової палички, названий O104, виявився набагато руйнівнішим для людського тіла, ніж інші дотепер відомі штами. Ця бактерія, відома за науковою класифікацією як Escherichia coli чи скорочено E. coli, є частиною нормальної мікрофлори кишковика і людини, і багатьох інших живих істот, здебільшого відіграючи там позитивну роль. Та іноді її мутації створюють нові штами, які своїми токсинами приносять лихо – як-от нинішній, особливо небезпечний для нирок.

Один із провідних британських бактеріологів, колишній завідувач кафедри бактеріології Університету Абердина професор Г’ю Пеннінґтон в інтерв’ю Радіо Свобода звернув увагу, що під час нинішньої епідемії люди страждають на гемолітичний уремічний синдром – гостре захворювання нирок, що призводить до розпаду кров’яних клітин-еритроцитів і відмови нирок, яка закінчується самоотруєнням організму.

«У випадку спалаху в Німеччині у чверті чи й третини тих, хто заразився й захворів на гастроентерит, виникає і це ниркове ускладнення, і вочевидь від цього й настали понад 20 смертей, від цього додаткового ускладнення», – каже фахівець.

Із більш як 2 тисяч 300 людей, шпиталізованих із нинішньою інфекцією в Німеччині, і ще понад сто в десятку інших європейських країн і у США понад 640 хворих нині перебувають на інтенсивній терапії через гемолітичний уремічний синдром.

Більшість із них, каже Пеннінґтон, зазнає лише незначного пошкодження нирок. Декому доведеться вдаватися до гемодіалізу – «штучної нирки», але шкода буде значна, і такі пацієнти муситимуть іще довго лікуватися, зокрема, пити ліки для контролю артеріального тиску. А в деяких випадках наслідки настають такі тяжкі, що єдиний спосіб порятунку – пересадка нирки, каже фахівець.

Можливе джерело – тропіки

Наступ інфекції ніби припинився, за останні дні кількість нових хворих зменшується, а джерело захворювання досі залишається таємницею. Після того, як підозру з огірків із Іспанії остаточно зняли, тепер за головного винуватця вважають популярні на Заході проростки бобових культур, зокрема, сої. На думку Г’ю Пеннінґтона, всі ознаки нинішньої епідемії вказують саме на її «бобове» походження.

Але останні дослідження продукції кількох північнонімецьких господарств, які спершу звинуватили у виробництві зараженої сільгосппродукції, не підтвердили підозр. Та й, за словами фахівців, причина має бути не обов’язково в господарстві, а, можливо, в самих бобах, які могли імпортувати для пророщування з тропічних країн, де санітарний контроль не такий суворий.

Тож сподівань, що таки вдасться знайти конкретні докази про місце походження нинішнього спалаху інфекції, стає щодень усе менше. У Всесвітній організації охорони здоров’я визнають: якщо це не вдасться дізнатися упродовж тижня, це вже, мабуть, не вдасться взнати ніколи.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG