Доступність посилання

ТОП новини

Тюрма на Лонцького поповнилась новими документами УПА


Музей «Тюрма на Лонцького» у Львові поповнився архівними документами Української Повстанської Армії. Два тижні тому мешканець Пустомитівського району знайшов закопаний молочний бідон з повстанськими документами під час вирубки лісу. Про це повідомив Радіо Свобода директор музею «Тюрма на Лонцького», історик Руслан Забілий.

За словами науковця, віднайдені документи одного з районних проводів ОУН Пустомитівщини за 1948-1951 років. Це написані рукою районного провідника Ромка інформаційні звіти, підпільні видання ОУН, листівки, журнал «Ідея і чин», а також розписки про те, що повстанці отримали від селян в обмін на підпільні гроші – бофони – продукти і речі. Серед них і серія невідомих бофонів, не каталогізованих, номінали п’ять і двадцять карбованців. Ці гроші виготовлялись підпільниками на папері.

«У підпіллі чітко регламентувались стосунки повстанців і місцевого населення. Адже була ідея в УПА: в обмін на харчі та інші речі повстанці давали людям гроші, які ті б зберігали до незалежності України. А тоді мали компенсувати витрати. Це була добре налагоджена і поширена система. Але люди боялись тримати ці бофони, бо за це могли бути депортовані НКВС», – зазначив Руслан Забілий.

Більша частина віднайдених документів знищена часом. А вцілілі матеріли зараз реставрують працівники музею. Опісля документи переведуть у цифровий формат і деякі експонуватимуться у музеї. Віднайдений архів є передусім цікавий для науковців, які досліджують підпільний рух.
XS
SM
MD
LG