Доступність посилання

ТОП новини

Кишкова інфекція – все як у трилері (європейська преса)


Серед головних тем європейської преси залишається епідемія кишкової інфекції на півночі Німеччини. Її наслідки відчули на собі фермери в багатьох країнах ЄС, оскільки попит на огірки, томати, зелений салат, а віднедавна ще й на паростки різко впав.

Французька газета Les Dernières Nouvelles dAlsace порівнює поширення особливо агресивного штаму кишкової палички з сюжетом якогось трилеру на медичну тематику. «Невидимий ворог має володіти величезною силою, якщо достатньо, щоб 25 смертельних випадків довели до божевілля суспільство, яке є вже занадто поінформованим», – пише видання. Газета звертає увагу на те, що брак інформації навіть змінив звички споживачів. «Тепер відмовляються купувати й кавуни, оскільки вони походять з Іспанії», констатує коментатор.

«Складається враження, що, з огляду на такий психоз, який відчула на собі велика частина європейського аграрного сектору, політики демонструють свою абсолютну недієздатність», читаємо в газеті Les Dernières Nouvelles d’Alsace. На її думку, до збитків, завданих страхом перед аграрною продукцією, яка тепер гниє на полицях, слід додати ще й збитки, викликані невдалим кризовим менеджментом.

Німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung не погоджується з тими, хто говорить про масовий психоз. «Масова відмова від споживання окремих видів аграрної продукції, ймовірно, обмежила шляхи подальшого поширення небезпечної для життя бактерії, а можливо, й взагалі перекрила їх», – не виключає видання. Водночас газета визнає, що досі так і не вдалося однозначно встановити джерело інфекції – пояснюється це довгим інкубаційним періодом, який триває до 10 днів після зараження.

Frankfurter Allgemeine Zeitung не бачить сенсу й у вимогах створити в Німеччині централізовану структуру для боротьби з епідемією і сумнівається, що за нинішніх умов така структура мала б більший успіх. Принцип двох пар очей, що його закладено у федеральній системі, на думку газети, в будь-якому разі є кращим за крайність на кшталт «тепер всі слухають мою команду».

Данське видання Jyllands-Posten звертає увагу на плани Данії знову запровадити постійний митний контроль на кордонах із Німеччиною й Швецією. Як пише газета, на данському кордоні «вирішили повернутися на 10 років назад, щоб піймати кількох східноєвропейських злочинців, котрі прибувають до країни як кишенькові крадії, злодії й організовані жебраки». «Тисячам жителів прикордонного регіону тепер буде не легко», – наголошує видання. І це при тому, веде далі газета, що впродовж останніх десятиліть життя цього прикордонного регіону визначала міжнародна співпраця в політичній, економічній, культурній і медичній галузях.

На думку німецької Süddeutsche Zeitung, це свідчить про те, що в Копенгагені лише «дуже обмежено розуміють, як функціонує політика в спільній Європі».

Польська Dziennik Gazeta Prawna порушує на своїх сторінках тему Білорусі й закликає Міжнародний валютний фонд надати Мінськові фінансову допомогу. Оскільки ані ЄС, ані Польща не мають підхожого плану для Білорусі, цей простір заповнює Росія, аргументує видання. «Таким чином Захід позбувається буферної зони, що відділяє його від Росії», – вважає Dziennik Gazeta Prawna і доходить висновку: «Це погана стратегія».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG