Доступність посилання

ТОП новини

«Овочевий саміт»: ЄС і Росії вдалося порозумітися


Російський президент Дмитро Медведєв та президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу,Нижній Новгород, 10 червня 2011 року
Російський президент Дмитро Медведєв та президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу,Нижній Новгород, 10 червня 2011 року

Прага – Росія погодилася зняти заборону на ввезення європейських овочів «під чесне слово» Європейського Союзу. Це один із найважливіших підсумків саміту ЄС – Росія, що відбувся у російському Нижньому Новгороді. Заборона на ввезення європейських овочів у зв’язку з поширенням небезпечної бактерії проіснувала в Росії лише тиждень, але встигла перетворитися на одне з найдошкульніших питань двосторонніх відносин.

Президент Росії Дмитро Медведєв пообіцяв, що заборону на імпорт овочів із Європейського Союзу скасують, як тільки Брюссель надасть документи, які гарантуватимуть безпеку європейської продукції.

«Ми обговорювали механізм поновлення постачання європейських овочів на російський ринок. Ми готові відновити такі постачання під гарантії компетентних служб Європейського Союзу», – заявив російський президент після закінчення саміту у місті Нижній Новгород, що на Волзі.

Росія раніше заявляла, що не відкриє дорогу європейському імпортові доти, доки не буде з’ясоване джерело походження інфекції. Заборону на імпорт Росія запровадила минулого тижня після того, як рідкісний вид бактерії кишкової палички забрав життя близько 30 людей й заразив понад дві з половиною тисячі, переважно у північній Німеччині.

Проблема заборони на імпорт овочів із Європи неочікувано переросла в найголовнішу у стосунках ЄС і Росії. І після закінчення саміту, що проходив за зачиненими дверима, президент Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив, що переговори були «змістовними» і щодо інших питань двосторонніх стосунків.

ЄС і Росія мають спільні зовнішньополітичні інтереси

За словами Ван Ромпея, переговори підтвердили, що Росія та Європейський Союз мають багато «спільних інтересів» у питаннях зовнішньої політики.

Європейський політик наголосив, що ЄС і Росія мають спільні зобов’язання щодо проблем Близького Сходу, вони є союзниками щодо Лівії і вважають, що «лівійський лідер Муаммар Каддафі має піти». Також ЄС і Росія обговорювали придністровську проблему, заявив Ван Ромпей, але не уточнив позицію сторін щодо цього питання.

Також сторони обговорили питання пом’якшення візового режиму для росіян, які подорожують до країн Європи.

Окремим пунктом переговорів було питання вступу Світової організації торгівлі. За словами російського лідера Дмитра Медведєва, це може статися ще до кінця нинішнього року.

Росія, яка намагається стати членом СОТ уже близько 18 років, є найбільшою світовою економікою, яка не увійшла до світового торговельного клубу. Напередодні зустрічі на Волзі ЄС критикував Росію за порушення зобов’язань перед СОТ у зв’язку з забороною на ввезення овочів. Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін заявляв тоді, що Росія не збирається «труїти» свій народ заради вступу до СОТ.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG