Доступність посилання

ТОП новини

Винних у «репресіях» пропонують зробити нев’їзними на Захід


Київ – Українські правозахисники звернулися до західних країн із закликом заборонити в’їзд на свою територію українським посадовцям, причетним до переслідувань та репресій. Із подібною ініціативою мають намір виступити і опозиційні фракції БЮТ та НУНС. Тим часом в Адміністрації Президента порівняли складання подібних чорних списків із «фашистськими методами». А європейські експерти вважають застосування подібних заходів щодо українських посадовців передчасним, хоча й відзначають, що в Європі занепокоєні ситуацією в Україні.

Українські правозахисники закликали демократичні держави застосувати санкції до українських чиновників, які порушують права людини й причетні до політичних переслідувань. Як зазначено у зверненні, чинна українська влада переслідує своїх опонентів та критиків.

Один із ініціаторів цього звернення, голова Українського гельсінського комітету з прав людини Євген Захаров в інтерв’ю Радіо Свобода пояснив, що в Європі мають звернути увагу на ситуацію в Україні та визначити тих, хто винен у політичних переслідуваннях.

«Такі заходи стосуються саме тих, хто має безпосередній стосунок до порушення прав людини. Коли кажуть, що треба враховувати питання дотримання прав людини на переговорах про зону вільної торгівлі чи безвізовий режим, то це караються всі громадяни країни», – вважає правозахисник.

Опозиція оприлюднила весь список

Проект подібного звернення з вимогою заборонити в’їзд до ЄС низці українських високопосадовців обговорюють також опозиційні фракції БЮТ та НУНС. Про це Радіо Свобода повідомив заступник голови фракції НУНС Тарас Стецьків.

«Це обговорюється між нашими двома фракціями, але остаточне рішення ухвалювати будемо на наступному тижні», – додав він.

На відміну від правозахисників, які не називають конкретних прізвищ, опозиція має намір просити заборонити в’їзд до країн ЄС Генпрокуророві Віктору Пшонці, його першому заступникові Ренату Кузьміну та ще кільком посадовцям Генпрокуратури, а також дев’яти суддям, які займаються справами опозиціонерів.

Тим часом в Адміністрації Президента вважають, що складання подібних «чорних списків» нагадує «фашистські» методи сегрегації. Про це, коментуючи ініціативу опозиції, заявила радник Президента Ганна Герман. На її думку, подібним чином діяли фашисти щодо окремих національностей і народностей.

У Європі вважають, що українську владу рано прирівнювати до білоруської

Між тим, німецький політолог Александр Рар вважає, що до українських високопосадовців передчасно застосувати такі заходи, як оголошувати їх нев’їзними до країн ЄС.

«Поки що українські чиновники не вчинили аж настільки відвертих злочинів. Коли (Президента Білорусі Олександра) Лукашенка та його команду не пускають до Європи, то це зрозуміло. Але ж ситуацію в Білорусі не можна порівняти із ситуацією в Україні», – зазначив експерт.

Днем раніше Європейський парламент висловив занепокоєння вибірковим правосуддям в Україні. На думку Александра Рара, українська влада має сприйняти це рішення як сигнал і належним чином на нього відреагувати, інакше у відносинах між Україною та ЄС неминучі ускладнення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG