Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція хоче бачити Генпрокурора на парламентській трибуні


Генеральний прокурор України Віктор Пшонка
Генеральний прокурор України Віктор Пшонка

Київ – У вівторок опозиційна фракція «БЮТ-«Батьківщина» залишила залу парламенту на знак протесту проти відмови більшості викликати Генерального прокурора Віктора Пшонку для звіту про кримінальні справи проти екс-Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Представники більшості натомість вважають, що питання, хто саме має виступати з таким звітом, не є принциповим. Між тим, опозиціонери у парламенті оприлюднили інформацію про те, що суддя, який розглядає кримінальну справу проти колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, нібито сам є фігурантом кримінальної справи.

Першого червня Верховна Рада заслухає інформацію Генпрокуратури про кримінальні справи проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко, яку звинувачують у зловживанні повноваженнями за кількома епізодами – від закупівлі медичних автомобілів до укладення газових угод із Росією. При цьому парламентська більшість не підтримала ініціативу фракції «БЮТ-«Батьківщина» про те, щоб до парламенту з інформацією завітав особисто Генпрокурор Віктор Пшонка.

У відповідь фракція «БЮТ-«Батьківщина» на знак протесту залишила сесійну залу. «Коли ми запрошуємо перших осіб, приходять не перші особи і кажуть, що вони не володіють інформацією, – пояснив демарш голова фракції Іван Кириленко. – Ми б не хотіли в черговий раз послухати те, що ми чули тут неодноразово».

Натомість голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зауважив, що не принципово, хто саме озвучить позицію Генпрокуратури, адже це все одно буде офіційна позиція відомства, а не приватна думка людини.

Депутат Москаль викрив суддю Вовка

У парламенті також обговорюють інший гучний процес – над колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, який чекає на розгляд справи про службові зловживання і перебуває в СІЗО.

Перший заступник парламентського комітету з питань боротьби з корупцією та злочинністю депутат-нашоукраїнець Геннадій Москаль заявив із парламентської трибуни, що суддя Сергій Вовк, який головує на процесі над Юрієм Луценком, два роки тому сам притягався до кримінальної відповідальності. За словами Геннадія Москаля, який свого часу був радником Юрія Луценка, 2009 року щодо цього судді прокуратура порушила кримінальну справу «за підробку та використання підробленого рішення суду».

Натомість член парламентського комітету з питань правосуддя, депутат-регіонал Вадим Колесніченко заявив, що ця інформація жодним чином не шкодить репутації судді.

«Практично кожна людина може стати фігурантом кримінальної справи. Вони для того й порушуються, щоб з’ясувати, винна людина чи не винна. Є обвинувальний вирок ? Немає! А все інше лише балачки», – зауважив Вадим Колесніченко.

Вимоги опозиціонерів є «передчасними» – міністр юстиції

Ні в парламентському комітеті з питань правосуддя, ані в комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією не володіють інформацією про те, чим завершилося і чи завершилося взагалі розслідування у справі судді Сергія Вовка, а відтак очікують на інформацію від Генпрокуратури.

Минулого тижня суд відхилив клопотання Юрія Луценка про відсторонення судді Сергія Вовка від розгляду його справи.

Тим часом, і Юрій Луценко, і Юлія Тимошенко хочуть, щоб звинувачення на їхню адресу, які вони називають суто політичними, розглядав суд присяжних. Але міністр юстиції Олександр Лавринович в інтерв’ю журналу «Публічні люди» назвав проблематичним запровадження такого суду в Україні. За його словами, для українського суспільства це передчасно, бо суд присяжних – «суд не стільки права, скільки емоцій».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG