Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті вшанували пам’ять жертв комуністичного режиму


Українці повинні пам’ятати про такі сторінки історії, як Дем’янів Лаз, Биківня, Крути, бо вони є свідченням того, як «режим хотів знищити українську націю», сказав лідер партії «Наша Україна», колишній Президент Віктор Ющенко в меморіальному комплексі «Дем’янів Лаз» в Івано-Франківську під час панахиди і віча-реквієму за жертвами комуністичного режиму в неділю, як повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Як наголосив Ющенко, «саме тому ця історія була довго утаємничена».

Голова Івано-Франківської обласної ради, представник ВО «Свобода» Олександр Сич сказав, що «ми всі відповідальні, щоб таке не повторилося, щоб не був реанімований режим, який це творив».

За його словами, свідченням такої реанімації є червоні прапори на 9 травня, образи «табачниківців» на кшталт «нечесаних і немитих циган» та політичні репресії, які сьогодні відбуваються в Україні.

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок у своєму виступі теж говорив про те, що в Дем’яновому Лазі, у Львові в період 22–28 червня 1941 року енкаведисти вбивали людей за те, що «вони були у вишиванках і говорили українською мовою».

Учасники віча-реквієму – представники політичних партій і громадських організацій, ветерани ОУН і УПА, духовенство – закликали не зупиняти відновлення правдивої історії і пам’ятати її.

В урочищі Дем’янів Лаз неподалік Івано-Франківська 1989 року відкрили масові поховання понад 500 розстріляних в’язнів міської в’язниці НКВС, знищених у 20-х числах червня 1941 року, коли органи радянської влади втікали з регіону перед наступом нацистів.
XS
SM
MD
LG