Доступність посилання

ТОП новини

Італійці вдруге відмовились від атому


Італійські активісти Greenpeace протестують проти розвитку атомної енергетики у країні, Рим, 2009 рік
Італійські активісти Greenpeace протестують проти розвитку атомної енергетики у країні, Рим, 2009 рік

Рим – Італійці відхилили плани уряду щодо відновлення атомної енергії на Апеннінах. За підсумками загальнонаціонального референдуму, який відбувся в неділю і понеділок, проти будівництва АЕС висловилися понад 90 відсотків виборців. Громадяни також відкинули інші пропозиції уряду, винесені на голосування. Таким чином цей референдум став черговим ударом для прем’єра Сільвіо Берлусконі і його правоцентристської коаліції.

Активність виборців визнана високою: 57 відсотків громадян прийшли на виборчі дільниці. Саме боротьба за досягнення кворуму була чи не головнішою на цьому референдумі, щоб вважати його дійсним. Для правоцентристів голосування було політично невигідним, тому напередодні вони закликали населення провести вихідні на пляжі.

За кілька годин до завершення голосування глава уряду вже передчував невтішний для нього результат. «Ми повинні будемо попрощатися з планами будівництва атомних станцій, тому слід серйозно налаштовуватися на розвиток відновлювальних джерел енергії», – заявив Сільвіо Берлусконі на прес-конференції.

Жителі Апеннінського півострова вже вдруге поставили хрест на ядерній енергетиці. Вперше це було 24 роки тому, невдовзі після аварії на Чорнобильській АЕС. Нинішній результат вважають наслідком ядерної катастрофи на японській станції у Фукусімі. Італія залишається єдиною великою країною Євросоюзу без власного атому.

80 відсотків енергоресурсів Апенніни імпортують із-за кордону. Команда міністрів Берлусконі, прагнучи послабити енергозалежність країни, вирішила відновити ядерну індустрію. Рік тому ухвалили відповідний закон і підписали контракти з франузькими компаніями про будівництво нових АЕС. Та після японського цунамі кабмін відклав «атомну програму» до осені і через суди намагався заблокувати цей референдум.

Екологи святкують перемогу

Екологічні організації Італії назвали референдуму щодо атому історичною перемогою. «Тепер ядерна епоха в Італії закінчилася остаточно», – заявив Вітторіо Кольяті Децца, президент екологічної організації Legambiente .

Окрім атомного питання, громадяни також відхилили закони про приватизацію водних ресурсів і судовий імунітет для членів уряду, а головним чином для Берлусконі.

Ключові союзники Берлусконі з націоналістичної партії «Північна ліга» заскочені підсумками голосування. Як сказав сенатор-лігіст Роберто Кальдеролі, це стало «другим ляпасом», отриманим від виборців після недавніх регіональних виборів, які правляча коаліція програла.

«Країна переживає момент розчарування. Електорат правоцентристів дезорієнтований, бо невдоволений тим, що деякі обіцянки уряд не виконав. Щоб змінити хід подій, урядовцям і правим політикам необхідно у наступні місяці зробити таки крок вперед. Якщо цього не станеться, то, вважаю, буде важко утримати навіть коаліційну більшість в парламенті», – коментує Мауріціо Бельп’єтро, головний редактор правоцентристського видання Libero.

Результатом референдуму задоволені ліві опоненти. На їхню думку, італійці у такий спосіб знову висловили невдоволення політикою уряду Берлусконі як і два тижні тому на місцевих виборах. «Відбувся референдум розлучення між урядом і населенням Італії», – заявив лідер опозиційної Демократичної партії П’єр Луїджі Берсані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG