Доступність посилання

ТОП новини

Атомна трагедія в Японії сприяла історичній перемозі «зелених» у Німеччині


Відлуння атомної трагедії на японській АЕС «Фукусіма-1» спричинило в Німеччині справжнє політичне потрясіння. У федеральній землі Баден-Вюртемберґ, яка досі вважалася бастіоном християнських демократів, тепер прем’єр-міністром може стати представник «зелених». На виборах до земельного парламенту, які відбулися в неділю, ця партія отримала небачену досі підтримку.

Кількість прихильників партії «Союз-90/Зелені» в Баден-Вюртемберзі зросла відразу вдвічі. За представників цієї політичної сили проголосувало понад 24 відсотки виборців. Отже, «зелені» стали другою за величиною фракцією в земельному парламенті після християнських демократів.

Консерватори хоча й знов на першому місці, однак їм не вистачає голосів для того, щоб сформувати уряд самостійно. Їхній традиційний партнер, ліберали, цього разу взагалі не потрапили до земельного парламенту-ландтагу.

«Зелені» ж мають намір утворити владну коаліцію із соціал-демократами. Оскільки вони стануть потужнішим коаліційним партнером, то й мають право на висунення свого кандидата на посаду керівника земельного уряду.

Недарма серед «зелених» панує ейфорійний настрій. «Це справжня зміна. Люди змінилися. Й тепер нам вдалося досягти історичної перемоги в цій федеральній землі», – заявив Вінфрід Кретчман, лідер «зелених» у Баден-Вюртемберзі.

«Зелені» пожинають плоди

Як зауважують оглядачі, «зелені», які від самого початку послідовно виступали за відмову від атомної енергії, тепер завдяки подіям у Японії пожинають плоди своєї політики. Щоб зрозуміти всю драматичність політичних подій у Баден-Вюртемберзі, варто зауважити, що ця федеральна земля досі вважалася стабільним бастіоном консервативно-ліберальних сил. Християнські демократи перебували в ній при владі 58 років.

Для християнських демократів результати голосування в Баден-Вюртемберзі виявилися більше ніж болісними. Свідченням цьому стала емоційна заява канцлера Німеччини Анґели Меркель, яка очолює ХДС.

«Ми втратили нашу більшість, і це – боляче. Для нас це глибока рана в історії Баден-Вюртемберґа й також в історії ХДС. Біль від такої поразки не мине за один день. Разом з нашими друзями у Баден-Вюртемберзі нам доведеться довго попрацювати, щоб подолати цю поразку», – зазначила Анґела Меркель.

Відродження антиатомного руху

З огляду на результати голосування в Баден-Вюртемберзі та на атомну трагедію в Японії німецький канцлер пообіцяла розробити «змінену» енергетичну концепцію. За її словами, необхідно мати стратегію, в якій би питання безпеки перебували у центрі уваги, але яка б водночас не призвела до стрімкого подорожчання струму.

Атомна політика стала серйозним політичним фактором у Німеччині, нехтувати яким більше не може ніхто. На думку коментаторів, минулими вихідними антиатомний рух пережив справжнє відродження в цій країні.

Свідченням цьому стали не лише сенсаційні результати голосування у Баден-Вюртемберзі, але й багатотисячні протести. Сотні тисяч людей по всій Німеччині взяли участь у масових акціях, вимагаючи негайно закрити всі АЕС. Впадає в око, що серед демонстрантів було й чимало молоді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG