Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині не згортатимуть програм у сфері атомної енергетики


Угорщина – Аварія на атомній електростанції «Фукусіма-1» у Японії не викликала радіофобії серед населення південноугорського міста Пакш. Більше того, попри серйозну аварію на 2-му енергоблоці цієї станції у 2003 році, в Угорщині планують продовжити експлуатацію Пакшської АЕС принаймні до 2037 року. Здійснити такі наміри угорські фахівці сподіваються за допомогою сучасних технологій.

Атомна електростанція у Пакші забезпечує майже 40 відсотків потреб Угорщини в електроенергії. Основна фаза будівництва цього об’єкту і введення в експлуатацію чотирьох енергоблоків тривала з 1973-го до 1987 року. Після усунення пошкоджень на 2-му блоці 8 років тому і проведення технологічної модернізації у Пакші збільшили виробництво електроенергії з 1700 до 2000 мегаватів на рік.

Оскільки в Угорщині щороку фіксують кілька землетрусів від магнітудою від 3 до 5 балів, діючі енергоблоки у Пакші та основні виробничі споруди, так би мовити, «переклали» на амортизуючі подушки з бетону, гуми та пружинної сталі. Вони допомагають вистояти цим об’єктам навіть при силі коливань ґрунту у 6,5 балів. Але такого сильного землетрусу в Угорщині ще не фіксували.

Без торта не було б і винаходу

А сконструював такі допоміжні пристрої американень угорського походження Шандор Таріч ще в 1970-х роках. Цей винахід, до речі, допоміг вціліти двом третинам висотних споруд і мостів у Японії під час останнього, 9-бального, землетрусу. І не тільки.

98-річний інженер-будівельник Шандор Таріч, який живе нині в США, запевняє, що навіть за таких умов хмарочос хоч і гойдається, але не розвалиться. «Ця подушка гасить рух. Будівля не резонує від землетрусу, і хоча амплітуда коливань ґрунту висока, пристрій не протидіє їм, а ніби оминає резонансні хвилі», – пояснює принцип дії свого винаходу емігрант із Угорщини.

Винахід Шандора Таріча, члена збірної команди Угорщини з водного поло та олімпійського чемпіона 1936 року й інженера за фахом, допоміг будівельникам із Південно-Східної Азії та США звести тисячі висотних споруд і хмарочосів. А сам винахідник визнав, що на таку конструкцію його надихнув… улюблений торт угорців «Добош» за принципом: шар тіста – шар крему…

Угорці не квапляться з відповіддю

На думку доцента з університету міста Печ Андраша Мешка, винахід Таріча зробив справжній прорив у будівництві, яке відбувається в сейсмічно активних зонах планети. «Досвід свідчить про те, що такі подушки допомагають суттєво зменшити розхитування будівлі, роблячи її безпечнішою і більш стабільною», – зауважує Андраш Мешко.

Останніми роками в модернізації Пакшської АЕС брали активну участь французькі та російські фірми, зокрема, відкрите акціонерне товариство «ТВЕЛ» та «Атомбудекспорт». 18 березня віце-прем’єр Росії Віктор Зубков навіть заявив після засідання російсько-угорської міжурядової комісії, що його країна пропонує угорцям найсучасніші технології модернізації енергоблоків у Пакші, а також послуги при спорудженні нових блоків.

Попередній лівоцентристський уряд Угорщини запевняв, що обов’язково залучить росіян до участі в цьому тендері. Проте з боку нинішньої правлячої урядової коаліції консерваторів таких запевнень наразі немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG