Доступність посилання

ТОП новини

Міст до Батьківщини: в Україну прибула чергова колекція скульптур Міртали Пилипенко


Рівне – Історичний музей та мистецька галерея Національного університету в Острозі поповнилися постійною експозицією творів відомої американської скульпторки українського походження Міртали Пилипенко.

Культурні здобутки світового українства повертаються на рідні терени завдяки зусиллям вчених, митців і меценатів. Так сталося і з 15 скульптурними композиціями, які прибули до Острозької академії з далекого американського штату Аризона. Саме там нині мешкає дивовижна жінка, здатна бачити ангелів у хмарах і глині, яка вміє повертати людські думки на сонцесяйне добро.

Їй, доньці розстріляного харківського журналіста і письменника Сергія Пилипенка та репресованої й переслідуваної шляхтянки Тетяни Кардиналовської, після довгих років вигнання і забуття пощастило бути пошанованою і поцінованою на Батьківщині. Як знак такого возз’єднання – одна з представлених сьогодні робіт, «Міст через прірву».

Через терни до зірок

Міртала Пилипенко народилася у далекому 1929 році в Харкові. Уже через кілька років батька – засновника відомої письменницької організації «Плуг» – оголосили «ворогом народу» і незадовго знищили у в’язниці НКВС.

Її мама, Тетяна Кардиналовська, зі старшою донькою Асею та меншою – Мірталою – пережила депортацію до Росії, однак нелегально повернулася в Україну і опинилася під Вінницею напередодні Другої світової війни. Згодом Асю вивезли на роботи до Німеччини. Мати з Мірталою кинулися на її пошуки і таки знайшли.

Далі були Австрія, Італія, Англія – і Сполучені Штати, які стали для них другою батьківщиною. Усі троє змогли реалізувати свої професійні

здібності: Тетяна Кардиналовська як викладач, Ася – як український філолог, Міртала – як скульптор і поетеса, твори якої надихали композиторів і режисерів на незвичайні мистецькі проекти.

Скульптури Міртали Пилипенко вже експонуються у столиці, в Харкові, де вона народилася, їх оглядали шанувальники мистецтва у Львові, Одесі, Дніпропетровську, Миколаєві.

Бронзові скульптури під об’єднаною назвою «Мандали» і «Втілені думки», нині подаровані Острозькій академії, – немов звернення до українців: «прямуймо до світла, не забудьмо минувшини, єднаймося навколо майбутнього». Серед них і робота «Україна – Фенікс – Лелека», високо оцінена на конкурсі проектів монумента Незалежності на столичному Майдані.

Повернення у бронзі

На презентацію до Острога прибули кузина та племінник Міртали Пилипенко – скульпторка Роксолана Кардиналовська і журналіст Роман Маловський. Як зауважив Роман Маловський, Острозька академія, де свого часу перетнулися українська і польська культура і філософська думка, є знаковим місцем експозиції творів скульпторки з українським і польським корінням. Роман Маловський пригадав свого батька, який також був видатним українським художником польського походження і зображав українську природу й традиції та розмовляв українською мовою.

Справою повернення скульптур Міртали Пилипенко опікувався Острозький інститут досліджень української діаспори. Як зауважила його керівник, професор Алла Атаманенко, представлені сьогодні твори хоч і народилися за межами України, але є свідченням повернення додому скульпторки, «яка завжди про Україну згадувала, думала і в далекій Америці пам’ятала не лише загальнофілософські людські речі, а й те, що ці речі дуже потрібні її Батьківщині».

Чимало закордонних українців – учених і митців – виявляють бажання передати на прабатьківщину результати своєї плідної багаторічної праці. Зробити це нелегко з огляду на відстані і митні правила різних країн.

Однак результат роботи Управління з переміщення культурних цінностей Міністерства культури очевидний, зазначив під час відкриття експозиції директор цієї структури Сергій Савчук. Національна комісія з переміщення культурних цінностей і державна служби були причетні до передачі, перевезення в Україну 500 тисяч одиниць предметів. Це дорівнює половині фондів Національного музею, який формувався 110 років, зауважив Сергій Савчук.

Зважаючи на поважний вік, лауреатка ордену княгині Ольги Міртала Пилипенко не змогла прибути на презентацію до Острога. Однак її присутність була відчутною ще й через її вірші, адже кожну свою скульптуру всебічно обдарована художниця доповнила власною поезією.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG